MENU SLUIT
za 21.11.2015
Super hiphop uit California

Blackalicious

Met een hiphopcarrière die bijna twee decennia beslaat, heeft Blackalicious respect verdient op de ouderwetse manier: met talent, eerlijkheid en toewijding.

Het gaat bij Blackalicious niet om vinnige, grimmige of kwaaie teksten, maar juist om inspirerende en uplifting boodschappen. Het hiphopduo uit Sacramento, California, bestaande uit rapper Gift of Gab (of Gabby T) en DJ Producer Chief Xcel, zien hiphop graag van de positieve kant. Ze staan bekend om vaak ingewikkelde tongtwister rhymes in combinatie met classic heavy beats.

Het duo kent elkaar al sinds high school in de jaren ’80, maar begon pas in de vroege jaren negentig samen muziek te maken. Xcel begon zijn carrière door samenwerkingen met hiphopcrew SoleSides, waar ook DJ Shadow onderdeel van uitmaakte, maar richtte zich al snel op een muzikale toekomst met Gabby T als Blackalicious.  De debuutsingle werd geen platina klapper, maar wel een underground hit die veel rap-liefhebbers kon bekoren. Na acht jaar werd er in 2000 getekend bij een groot label: MCA. Eindelijk volgde de welverdiende erkenning van het grote publiek.

Nog altijd wordt Blackalicious gezien als een van de meest gewaardeerde hiphopacts ter wereld. Samenwerkingen met o.a. Zack de la Rocha (Rage Against The Machine), ?uestlove (The Roots) en soulzanger Gil Scott-Heron onderstrepen hun veelzijdigheid.