MENU SLUIT
di 17.09.2019
Show # 31

Herman Centraal

Herman Centraal is sinds 2016 dé talkshow van Arnhem, over de stad en haar diverse bewoners. De shows hebben een magazine-karakter, met onderwerpen die variëren van kunst, cultuur en politiek tot maatschappij, religie, sport, geschiedenis en onderwijs. Er wordt een licht geschenen op wat goed gaat en wat beter moet. Kritisch, eerlijk en constructief: dat is Herman Centraal. Op deze manier betrekken ze Arnhemmers bij hun stad en bij elkaar.

Programma show #31

De paleokunst van de gebroeders Kennis

Als kunst een ontmoeting met jezelf is, dan is paleokunst een ontmoeting met je voorouders. Wist je dat wij nog 3 tot 5% Neanderthaler-dna hebben? De Arnhemse broers Alfons en Adrie Kennis tonen met hun op wetenschap gebaseerde kunstwerken dat we minder ver van de oermens afstaan dan we denken. Met klei, siliconen, afgietsels van 3D-skeletdelen en een ongeëvenaarde gedrevenheid, brengen de broers onze prehistorische familieleden tot leven. Ontmoet Ötzi, Wilma of Dikika en laat je verrassen door de talenten en vakmanschap van Adrie en Alfons.

Soul Food Comics; strips met een rauw randje

Strips kinderachtig? Dan heb je nog nooit een graphic novel gelezen! Deze strips voor volwassenen, met thema’s die niet bepaald kinderachtig zijn, werden door de Fransen jaren terug al omarmd. Waar Franse boekhandels standaard een stripafdeling hebben, heeft Sigge Stegemann en zijn uitgeverij Soul Food Comics in Nederland nog een markt te veroveren. Aan de hand van zijn nieuwste vertaling van het werk van de Duitse Ulli Lust neemt Sigge je mee in de wereld van de graphic novels: stripboeken met een actueel maatschappelijk relevant thema zoals bijvoorbeeld #metoo. Bij ons komt Sigge bovendien zijn allernieuwste uitgave laten zien, een graphic novel over huiselijk geweld.

Ik zie, ik zie, wat NASA niet ziet

Het Weekend van de Wetenschap is op 5 & 6 oktober, maar Herman Centraal duikt al op 17 september in de wereld van de (burger)wetenschap. Want wist jij dat jij vanuit jouw Arnhemse zolderkamer een bijdrage kan leveren aan de wetenschappelijke onderzoeken van NASA? Hoe gaaf is het als een ster naar jou vernoemd wordt, net als tien jaar geleden een schooljuf uit Limburg overkwam; de door haar ontdekte nevel heet nu ‘Hanny’s Object’. Floris Jan van der Meulen van sterrenwacht Presikhaeven komt ons vertellen hoe wij vanaf onze zolderkamer kunnen bijdragen aan het ontdekken van nieuwe sterrenstelsels.

Inclusie en diversiteit

Wie zou er vrijwillig nog een paar jaartjes puberteit willen doen? Voor veel mensen is het een periode van worsteling. Zoekend naar identiteit, erbij horen en erkenning. School is een harde wereld, en wat doe je als je anders bent dan anderen, bijvoorbeeld qua seksuele identiteit of qua interesses? Arnhemmer Elmar Noteboom had zelf een ingewikkelde jeugd waarin hij zichzelf veroordeelde en niet gezien werd zoals hij was. Nu helpt hij (vanuit Indifferent) worstelende jongeren die tegen dezelfde dingen aanlopen, en laat hij zien dat ze niet alleen zijn. Natuurlijk neemt Elmar ook een jongere mee.

Column: Tim Lenders

17 september is heel toevallig ook Prinsjesdag. Logisch dus dat onze columnist juist dáár z’n pijlen op richt. Welke keuzes hadden er óók gemaakt kunnen worden? Spoken word-artiest Tim neemt je mee in zijn web van originele gedachten.

Muziek: De Reisgenoot

Maarten van Veen, de Reisgenoot, speelt gitaar en bezingt de wereld; poëtisch én begrijpelijk. Hij neemt je mee op reis naar de uithoeken van de wereld of de hoek van de straat. In zijn muziek hoor je de diepgang van Spinvis en het enthousiasme van Nielson.