MENU SLUIT
di 15.01.2019
Arnhemse talkshow: editie #26

Herman Centraal

Herman Centraal is sinds 2016 dé talkshow van Arnhem, over de stad en haar diverse bewoners. De shows hebben een magazine-karakter, met onderwerpen die variëren van kunst, cultuur en politiek tot maatschappij, religie, sport, geschiedenis en onderwijs. Er wordt een licht geschenen op wat goed gaat en wat beter moet. Kritisch, eerlijk en constructief: dat is Herman Centraal. Op deze manier betrekken ze Arnhemmers bij hun stad en bij elkaar. Vanaf september 2018 vindt Herman Centraal elke maand plaats in poppodium Luxor Live.

Programma
Arnhem door de ogen van…

We beginnen een nieuwe (reuzespannende!) rubriek bij Herman Centraal. Elke editie tot aan de zomer beleven we onze stad aan de hand van één van onze ZINTUIGEN. Hoe smaakt en ruikt Arnhem? Hoe voelt ze? Hoe klinken we? En hoe ziet Arnhem eruit? Elke keer vragen we een zintuigdeskundige om ons te helpen onze stad op een àndere manier te beleven. Het spits wordt deze maand afgebeten met ons visuele zintuig. Jeroen van Dijk (voorzitter Oogvereniging Gelderland) en Marijn Pikaar zijn beide slechtziend en kennen Arnhem goed. Ze vertellen hoe dat is, een stad leren kennen en ervaren als je niet of niet goed kunt zien. Hoe vormen zij zich een beeld van de stad? Wat zijn prettige plekken en waar komen ze liever niet? En hoe toegankelijk is Arnhem eigenlijk voor mensen met een visuele handicap?

Stadsgroen met Jeroen: De Winter

Waar gaan de ratten van het Spijkerkwartier in de winter heen? Naar Nijmegen, grapte boswachter Jeroen Glissenaar onlangs al. Het échte antwoordt vertelt hij op 15 januari bij ons. En dat doet hij in het kader van de wintereditie van zijn eigen rubriek Stadsgroen met Jeroen. Daarin vertelt hij vier keer per jaar over de Arnhemse stadsnatuur in de verschillende seizoenen. Dus niet de burlende herten op de Veluwe, maar de stoeprucola in de Koningstraat. En natuurlijk… de ratten in het Spijkerkwartier.

Citymarketing

Wethouder Jan van Dellen zit nu ruim een half jaar op zijn post. Als portefeuillehouder Economische Zaken is hij ook verantwoordelijk voor de city-marketing van Arnhem. Wat hem al vrij snel opviel, is de grote versnippering in de stadsmarketing. Hij besloot dat het anders moet. Volgens Van Dellen liggen de kansen voor Arnhem in het nationale en zelfs internationale speelveld voor het oprapen als de city-marketing doelmatiger ingericht wordt. Hij komt uitleggen waarom het effectief vermarkten van Arnhem ook voor ons, inwoners, relevant is en wat zijn herinrichtingsplannen inhouden.

Jens van Daele: La Parisienne

Hij heeft o-benen en een maillot past hem niet, dus dansen doet hij niet meer. De van oorsprong Vlaamse choreograaf Jens van Daele woont al ruim 25 jaar in Arnhem. Herman Centraal besteedt aandacht aan zijn nieuwste voorstelling: La Parisienne. Toen tijdens de aanslagen van november 2015 bleek dat een van de dansers van Jens van Daele in Parijs was, vroeg hij haar meteen om die nacht de straten van Parijs op te zoeken en daar de gevoelens en de sfeer te proeven. Welke gevoelens ontlokten de terreurdaden? Wat doen deze gruwelijkheden met een mens? Geen politiek statement, wél een actuele voorstelling voor Arnhem, als stad met relatief veel jihadisten.

Empathische woning

Wie wil dat nou niet: een woning die jou kent, weet wat je wilt en daar ook nog eens rekening mee houdt! De eerste empathische woning van de wereld staat in Arnhem, op Industriepark Kleefse Waard. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat oude mensen of mensen met beperkingen echt zelfstandig en gelukkig thuis kunnen blijven wonen? Dat kan door slimme toepassingen zoals een vloer met sensoren, een eetbare wand en robostairs. Onze gast is professor Masi Mohammadi, lector aan de HAN en bedenkster van een aantal toepassingen in de woning. Haar doel is niet oplossingen te bedenken voor problemen, maar ervoor te zorgen dat het probleem niet meer bestaat. “De tijd is rijp om het sociale boven het technische te stellen.” Een hoopvol gesprek over de inzet van techniek om ons sociaal verder te helpen.

Klimaattafels en Arnhem

Eind december presenteerden de nationale klimaattafels hun voorstellen voor een drastische daling van de CO2-uitstoot. In 2030 moet 70 tot 80% van al onze stroom groen zijn, wat betekent dat er zo’n 500 windmolens op land bij moeten komen, en 75 miljoen zonnepanelen. Honderdduizend corporatiewoningen moeten op korte termijn worden verduurzaamd en de energiebelasting wordt verhoogd. Zijn we klaar voor deze ingrijpende maatregelen? En wie gaat dit betalen? We gaan op zoek wat dit alles betekent voor Arnhem, als relatief arme stad, en voor haar inwoners. We leggen momenteel de laatste hand aan dit onderwerp, gasten worden binnenkort bekend gemaakt.

Muziek

Kit For The Delicate is een nieuw Arnhems duo dat bestaat uit Miriam Moczko en Coert de Boe. De muziek is ingetogen, verstild en broeit van emoties, die soms tot uitbarsting komen. Muzikale raakvlakken zijn er met bijvoorbeeld Damien Rice, Kristin Hersh en Agnes Obel. In februari komt het debuutalbum ‘Where Is The Plan?’ uit dat op woensdag 20 februari in Luxor Live gepresenteerd.