MENU SLUIT
do 08.09.2016
Queen of the minor key

Eilen Jewell + Bootleg Betty

Eilen Jewell is een cultfiguur. Haar diep melancholische alternative country-liedjes zijn betoverend: naast haar beklemmende ballades maken vooral de uptempo songs die soms neigen naar rockabilly en surf veel indruk. Dat komt niet in de laatste plaats door meestergitarist Jerry Miller, die onwaarschijnlijk vingervlug is en samen met drummer Jason Beek en contrabassist Shawn Supra de vaste begeleidingsband vormt. Daarnaast zijn het vooral het typerende stemgeluid en de persoonlijke teksten die Jewell tot een unieke verschijning maken.

Jewell benoemde zichzelf in 2011 tot Queen of the Minor Key en bracht afgelopen jaar met Sundown over Ghost Town haar vijfde album uit, waarop ze liet horen dat ze nog steeds op eenzame hoogte staat. Vergelijkingen met Lucinda Williams, Gretchen Peters of Patty Griffin hebben simpelweg geen zin, omdat Eilen Jewell haar eigen niche heeft bedacht en daarin de ultieme perfectionist is. Zij speelt met band in de grote zaal van Luxor Live.

Bootleg Betty deinst er niet voor terug om je alle hoeken van de rootsmuziek te laten horen. Vol energie vuurt het Nijmeegse vijftal haar meerstemmige mix van rockabilly, pop, country en rock-‘n-roll op je af. De eigentijdse benadering van deze traditionele invloeden resulteert in een herkenbaar geluid dat alles behalve gedateerd is.