MENU SLUIT
vr 26.05
Vaandeldrager van de moderne Afrikaanse muziek

Fatoumata Diawara

Musis en Luxor Live presenteren Fatoumata Diawara in de Parkzaal van Musis! Geprezen als een van de meest vitale vaandeldragers van moderne Afrikaanse muziek, brengt Fatoumata Diawara haar kunstenaarschap naar nieuwe en opwindende hoogten op haar nieuwe album FENFO.

Fatoumata Diawara

Gedurfd experimenteel maar met respect voor haar roots. Haetar album FENFO definieert haar als de stem van de jonge Afrikaanse vrouw – trots op haar erfgoed, maar met een visie die vol vertrouwen naar de album ekomst kijkt en een boodschap die universeel is.

Haar spectaculaire debuutalbum Fatou uit 2011 maakte de Malinese zanger en gitarist tot de meest besproken nieuwe Afrikaanse artiest ter wereld. FENFO maakt die belofte op dramatische wijze waar met een reeks levendige en originele nieuwe composities die voortbouwen op de rijke ervaringen die ze sindsdien heeft genoten.

Onder hen met wie ze heeft gewerkt, behoren enkele van de grootste namen in de hedendaagse muziek. Ze nam op met Bobby Womack en Herbie Hancock; speelde Glastonbury en andere grote festivals; en toerde met de Cubaanse pianist Roberto Fonseca. Ze verzamelde een West-Afrikaanse supergroep met Amadou en Mariam, Oumou Sangaré en Toumani Diabaté om een ​​lied op te nemen waarin wordt opgeroepen tot vrede in haar getroebleerde thuisland; en klom aan boord van Damon Albarn’s met sterren bezaaide Africa Express, wat eindigde in het delen van een podium met Sir Paul McCartney.

Meer recentelijk deelde ze het podium in de legendarische Carnegie Hall in New York met mensen als David Crosby en Snarky Puppy in een avond met actuele protestliederen – en stal ze, volgens velen, de show. “Fatoumata Diawara, de zangeres en gitarist die oorspronkelijk uit Mali komt, zorgde voor twee van de meest opvallende momenten van de avond”, meldt Rolling Stone. “Haar ode aan de kracht van vrouwen, “Mousso”, gezongen in haar moedertaal, was hypnotiserend, en haar boeiende toneelspins versterkten haar anthemische “Unite”.

Dit is een staconcert in de Parkzaal van Musis