MENU SLUIT
do 05.12.2019
Hiphop, People, Places & Things: The Visual Experience

Grandmaster Flash

Grandmaster Flash is één van de founding fathers van de hiphop en komt voor het eerst naar Luxor Live! Samen met zijn groep The Furious Five was hij de eerste hiphop-artiest die ook in Nederland de hitlijsten behaalde met de sociaal beladen tracks als ‘The Message’ en ‘White Lines’.

Grandmaster Flash

De uit de Bronx (New York) afkomstige Grandmaster Flash is de eerste dj die de drumgedeeltes (breaks) op twee identieke lp’s aan elkaar mixte en zodoende een nieuw soort muziek maakte. Naast deze techniek is Grandmaster Flash de eerste die het scratchen naar een hoger niveau en een groter publiek brengt. Van het nummer Apache van de Incredible Bongo Band gebruikte hij een gedeelte dat daarna als ‘Apache break’ een van de meest gesampelde drumbreaks in de hiphop zou worden. Terug te horen in de Netflix-documentaire Hiphop evolution en de door Flash mede geproduceerde Netflix-serie ‘The Get Down’ waarin de ontstaansgeschiedenis van hiphop in de jaren zeventig nauwkeurig wordt gereconstrueerd, en de jonge Flash ook als personage optreedt.

In 2007 werd Grandmaster Flash and the Furious Five als eerste hiphopgroep ooit ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame en ontvangt dit jaar de Nobelprijs voor de muziek uit handen van de Koning van Zweden. Deze hiphoplegende komt met een visueel spektakel naar de grote zaal van Luxor Live voor een feest waar je zijn breaks, scratches en mix skills live kan bewonderen.