MENU SLUIT
zo 02.04.2017
ft Masha Bijlsma en Angelo Verploegen

Guus Tangelder Bigband – ode aan Rob van den Broeck

Gastsolisten Masha Bijlsma (vocals) en Angelo Verploegen (trompet).

Vijf jaar geleden is jazzpianist Rob van den Broeck overleden. Rob was van 1980 tot 2000 docent op het conservatorium van ArtEZ Arnhem. Een indrukwekkende generatie pianisten werd door hem opgeleid waaronder Hans Kwakkernaat, Martin Fondse, Cristian Düpke en Michiel Braam. Van den Broeck was jarenlang de begeleider van Masha Bijlsma en begeleidde in de jaren zestig Amerikaanse muzikanten als Ben Webster en Dexter Gordon op hun tournees door Nederland. Van den Broeck verwierf eveneens faam als beeldend kunstenaar.

Rob van den Broeck zette zijn eerste schreden op het pad van de jazz in de jaren zestig met het trio van saxofonist Tony Vos, wat later met slagwerker Han Bennink. In de jaren die volgden speelde hij met grote musici uit de jazz zoals Charlie Mariano, Joe Farrell, Gerd Dudek, Tony Oxley, Ben Webster, Dexter Gordon, Louis Hayes, Tony Levin en het European Jazz Ensemble van Ali Haurand.

In de jaren zeventig maakte Van den Broeck samen met Dick Vennik furore met de band Free Fair en was hij toetsenist bij Chris Hinze. Van den Broeck speelde piano en Fender Rhodes, maar schuwde evenmin het gebruik van analoge synthesizers, samplers en digitale machines. In Nederland trok hij veel op met avontuurlijke musici als Eric Vloeimans, Paul van Kemenade, Wiro Mahieu, Onno Witte, Albert van Veendendaal, Semmy Prinsen, Stormvogel, Ben van den Dungen en geluidskunstenaar Piet Jan Blauw. Jarenlang was hij de vaste begeleider van vocaliste Masha Bijlsma.
Rob van den Broeck was ook componist. Hij combineerde een voorliefde voor jazz – Thelonious Monk, McCoy Tyner en Chick Corea – aan een grenzeloze bewondering voor de klankwerelden van hedendaagse componisten als Strawinski, Bartok, Berg en Lutoslawski.