MENU SLUIT
di 24.12.2019
Kerstspecial

Herman Centraal

Herman Centraal is sinds 2016 dé talkshow van Arnhem, over de stad en haar diverse bewoners. De shows hebben een magazine-karakter, met onderwerpen die variëren van kunst, cultuur en politiek tot maatschappij, religie, sport, geschiedenis en onderwijs. Er wordt een licht geschenen op wat goed gaat en wat beter moet. Kritisch, eerlijk en constructief: dat is Herman Centraal. Op deze manier betrekken ze Arnhemmers bij hun stad en bij elkaar.

Geen zin om op kerstavond naar de kerk te gaan of televisie te kijken? En heb je wél zin in een paar goede gesprekken met zingeving, diepgang én een lichte noot?

Voor het tweede jaar op rij organiseert Herman Centraal op 24 december een intieme avond met Licht en Donker als thema! Hieronder vind je informatie over de gasten die deze avond méér dan de moeite waard maken.

Lavalu

We beginnen op kerstavond met Lavalu. De muzikante vertelt over het diepe donker wat haar vijf jaar geleden in privésfeer overkwam. Na een tijd van diep verdriet, besloot ze een flinke stofdoek over haar leven heen te halen en grote schoonmaak te houden. Wat deed er nog toe nog, en waarvan nam ze afscheid? Lavalu vond zichzelf opnieuw uit midden in het donker, op persoonlijk én muzikaal vlak. “Om een roos te worden, moet je wel eerst over de puntige doorns naar boven klauteren”, zegt ze daarover. Ze vertelt in een inspirerend verhaal hoe je door het donker naar het licht komt.

Ebbe Rost van Tonningen

Dealen met het de duistere kant van jezelf in jezelf is vaak al een hele klus, maar hoe gaan we om met het donker van De Ander? Maken we anderen tot tegenstander die we proberen te bestrijden, of lukt het ons om in de ander een medestander te blijven zien? Op welke manier kunnen we elkaar vanuit kwetsbaarheid tegemoet treden om bruggen te bouwen? Ebbe Rost van Tonningen komt vertellen over bruggen bouwen in tijden van verdeling, en benadrukt daarin het belang van vertrouwen. “Als ik vertrouwen krijg, als mensen in elk geval hun éérste oordeel durven uit te stellen, dan kan ik me openen in contact. En ik geloof dat dat voor iedereen geldt: dat vooral dán het beste in ieder naar voren kan komen.”

Ester Lipsch

Na jaren van duisternis schijnt er weer licht op de toren van hét symbool van Arnhem, onze geliefde Eus. Lichtarchitect Ester Lipsch ontwierp een lichtplan voor de Eusebiuskerk, en de reacties waren lovend. Met haar praten we over wat licht en donker in een stad doen. Wat is de beste manier om licht te maken? En is donker alleen maar de afwezigheid van licht?

Dalal Ghanim

Hoe is het om te zien hoe vriendinnen als seksslavin in handen van IS vallen? De 23-jarige Jezidi Dalal Ghanim vluchtte zes jaar geleden uit Irak. Dáár was Dalal een uitmuntende leerling, in Nederland kreeg ze een mbo-advies. Op wilskracht studeert ze nu farmacie aan de Universiteit Utrecht, waar ze inmiddels ook een beurs voor excellente studenten ontvangt. “Je gaat kapot, of je wordt sterker. Ik wil mensen hoop geven.” In oktober won Dalal de publieksprijs bij de ‘uitblinker van het jaar’-verkiezing van vluchtelingenorganisatie UAF.

Muziek: Jeroen Antoine

Kerstavond is natuurlijk ook twee dagen na de Winterende: het moment waarop de dagen weer langer worden en we ons opnieuw naar het licht toe bewegen. Muzikale omlijsting is er vanavond van Jeroen Antoine die innerlijk deze beweging van donker naar licht dit jaar ook maakte, en daar enkele muzieknummers over schreef.