MENU SLUIT
di 18.09.2018
Dé Talkshow van Arnhem

Herman Centraal

Na een uiterst geslaagde en uitverkochte eerste editie met als gast burgemeester Marcouch, is Herman Centraal gelijk al weer terug met een nieuw programma. Arnhems enige echte Talkshow met presentator Basti Baroncini vindt vanaf augustus maandelijks plaats in poppodium Luxor Live.

Margreet Blaisse en Rogier Sonneveldt

Is onze rechtspraak een onneembaar bastion? Waarom is het soms zo moeilijk om je recht te halen? En zou zoiets als mediation daarbij behulpzaam kunnen zijn? Hierover – en meer – zal Basti in gesprek gaan met Margreet Blaisse, president van de Arnhemse rechtbank. Van 24 t/m 28 september is het de Week van de Rechtspraak. Tijdens deze week openen rechtbanken in Nederland hun deuren voor het publiek en geven rechters lessen op scholen. Een uitgelezen aanleiding om met Margreet Blaisse te praten over de toegankelijkheid van het recht. Ook straf- en persrechter Rogier Sonneveldt schuift aan.

De vechtlust van Krista Fleming

‘Once a fighter, always a fighter’. De Arnhemse voormalig kickbokskampioene Krista Fleming staat haar mannetje en dat wil ze ook graag overbrengen op anderen. Niet alleen wist zij met haar doorzettingsvermogen drie titels te veroveren, waaronder die van wereldkampioen, ook als docente vechtsporten is ze succesvol. Krista is eigenaresse en oprichtster van KF Action, waar ze verschillende soorten weerbaarheidstrainingen geeft. In juni heeft Krista een opleiding tot traumatherapeut afgerond in Italië. Over deze bijzondere bezigheden gaat Krista in gesprek met Basti én ze zal het publiek met haar team trakteren op een weerbaarheidsoefening.

Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief

Arnhem is Airborne-stad en daardoor staat de Britse 1e Luchtlandingsdivisie deze maand weer terecht weer volop in de aandacht. Maar… hoe werd de Slag om Arnhem beleefd en gevoerd vanuit Duits perspectief? Dirk Hoekendijk was 39 jaar lang beroepsmilitair, inmiddels Battlefieldtour-gids én vrijwilliger bij het Airborne Museum. Als geen ander weet Dirk dat je altijd naar beide zijden van een gevecht of veldslag moet kijken, om de juiste lessen te trekken.

Als aanvulling op de al beschikbare battlefieldtours rond Arnhem, wil hij vooral de andere, Duitse kant in zijn battlefield tours naar voren laten komen. Hij neemt ons mee in de wereld van de jonge SS-soldaat Horst Weber, die met zijn eenheid in het Duivelshuis (nu werkkamer van burgemeester Ahmed Marcouch!) stelling betrok. Ook vertelt hij hoe hij onlangs ontdekte dat hij zelf (indirect) ook een persoonlijke relatie heeft met de Slag om Arnhem.

De onzichtbare structuren Oddstream

We worden continu omringd door onzichtbare structuren die ons dagelijks leven in hoge mate beïnvloeden. Van al deze structuren is het internet is waarschijnlijk het meest aanwezig en het minst te detecteren. Hoe kunnen we deze ontastbare structuren grijpbaar maken? Met deze vraag in het achterhoofd gingen een aantal kunstenaars aan de slag, in opdracht van Oddstream, het Nijmeegse platform voor kunst en technologie. Het resultaat is te zien en beleven bij Oddstream Expositie Hidden Structures in de Stadskelders van Arnhem. Die op zichzelf ook weer een verborgen structuur vormen. Te gast zijn curators Lieke Wouters en Anne Hermsen. Zij nemen je mee in de wereld van datacentra, ‘rizomatische’ verbindingen, infrastructuren en toekomstscenario’s.

Remco vanRotterdam

Remco vanRotterdam speelt intieme (semi) akoestische popsongs met folk/country invloeden. Ze vertellen over een wereld vol verlangen, verdriet, acceptatie en hoop. Met pakkende zangpartijen laat hij de luisteraar merken dat een goed liedje soms niet meer nodig heeft dan enkel een stem en gitaar.

Herman Centraal

Herman Centraal is sinds 2016 dé talkshow van Arnhem, over de stad en haar diverse bewoners. De shows hebben een magazine-karakter, met onderwerpen die variëren van kunst, cultuur en politiek tot maatschappij, religie, sport, geschiedenis en onderwijs. Licht wordt geschenen op wat goed gaat en we bespreken wat beter moet. Kritisch, eerlijk en constructief. Op die manier betrekken we Arnhemmers bij hun stad en bij elkaar.

foto: Menno van der Meulen