MENU SLUIT
di 27.11.2018
Dé Talkshow van Arnhem

Herman Centraal

Herman Centraal is sinds 2016 dé talkshow van Arnhem, over de stad en haar diverse bewoners. De shows hebben een magazine-karakter, met onderwerpen die variëren van kunst, cultuur en politiek tot maatschappij, religie, sport, geschiedenis en onderwijs. Er wordt een licht geschenen op wat goed gaat en wat beter moet. Kritisch, eerlijk en constructief: dat is Herman Centraal. Op deze manier betrekken ze Arnhemmers bij hun stad en bij elkaar. Vanaf september 2018 vindt Herman Centraal elke maand plaats in poppodium Luxor Live.

Herman Centraal # 24

 

Onderwerpen:

Vogelaarwijken: terug bij af?

“De achterstandswijken zijn terug”, waarschuwde koepel van woningcorporaties Aedes begin deze maand. Volgens onderzoek van RIGO Research en Advies komt dit onder meer door een toename van bewoners met persoonlijke problemen, en door overheidsbeleid dat de sociale huursector kleiner heeft gemaakt en beperkt tot de laagste inkomens. Hoe gaat het in Arnhem met de vier Vogelaarwijken die onze stad rijk is: Klarendal, Presikhaaf, het Arnhemse Broek en Malburgen? Verslechtert de leefbaarheid? Zijn we dadelijk weer ‘terug bij af’? Berry Kessels, manager wonen Volkshuisvesting vertelt over de stand van zaken. Overige sprekers worden later bekend gemaakt!

Arnhemse tattoos

Van een Trolleybus op je scheenbeen, tot de Eusebiuskerk op je kuit. Onze Arnhemse gebouwen en iconen zijn niet alleen mooi voor tijdens een stadswandeling, ze lenen zich ook bij uitstek als inspiratie voor een tatoeage. Zo blijkt. De redactie wist maar liefst vijf van deze Arnhem-tattoo-dragers op te sporen. Hoe kwamen deze heren op het idee voor hun tattoos? Zijn er meer mensen die ze hebben? En voelen ze zich ook met elkaar verbonden? Daarover doen de heren graag een boekje open. En onder het motto “show, don’t tell” rolt Luxor speciaal voor deze gelegenheid ook een heuse tattoo-catwalk uit!

Het N-woord

“Je bent eigenlijk best cool voor een neger.” Dit onschuldig bedoelde complimentje van een studiegenoot was het beginpunt van het afstudeerproject “The feeling of otherness”, van ArtEZ-student Lydienne Albertoe. Hierin onderzoekt de uit Curaçao afkomstige grafisch vormgeefster het gebruik van het N-woord: neger, of nigger. Waarom gebruiken we dat woord nog steeds in 2018? Wie kan het woord gebruiken en wie niet? Vragen die sinds een paar jaar opnieuw actueel zijn met de komst van de Zwarte Piet-discussie. “Geïnstitutionaliseerd racisme is een feit in Nederland”, zegt Albertoe. “We zijn in Nederland niet zo kleurenblind en tolerant als we ons graag presenteren.” Basti praat met haar over haar drijfveren en de reacties op haar werk.

Saskia Bak over donkere mensen in de kunst

Kunst wordt overal ter wereld gemaakt en toch is de westerse kunst altijd dominant geweest. “Toen we andere werelddelen zijn gaan ontdekken, hebben we die kunst daar weggezet in de hoek “volkenkundig” in plaats van “kunstzinnig”, zegt Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem. Inmiddels zijn er op internationale kunstbeurzen meer niet-westerse dan westerse kunstenaars te zien. Saskia komt uitleggen hoe dat zich zo heeft kunnen ontwikkelen en laat aan de hand van kunstwerken zien hoe donkere mensen afgebeeld werden en worden in de kunst.

GIF van Theater het Hof

Na een heftige gebeurtenis zijn een man en vrouw uit elkaar gegaan, om elkaar jaren later weer tegen te komen. Tijdens de paar uren die ze samen hebben, proberen ze hun geschiedenis weer op elkaar te leggen. Wat er dan gebeurt zie je in het ontroerende toneelstuk GIF, van Lot Vekemans. Hierin legt de bekroonde toneelschrijftser op rauwe wijze het verwerkingsproces van twee ex-geliefden bloot. GIF wordt gespeeld door Oda Berends en Joop van der Linden, van Theater het Hof, onder regie van Erik Lars. Beide spelers zijn te gast en vertellen hoe het komt dat het spelplezier er volgens de kritieken zo vanaf spat.

Arnhem Waterstofstad

Wist jij dat Arnhem koploper is op het gebied van innovatieve duurzame energie? Volgens Wiebrand Kout, CTO van het in Arnhem gevestigde waterstofbedrijf Elestor, is de technologie ver genoeg voor een CO2-vrije wereld. Wat houdt ons dan nog tegen? En hoe kijkt de nieuwe generatie, zoals bijvoorbeeld HAN Automotive-student Kevin Bonke, aan tegen deze duurzame energietransitie? Rijden we straks allemaal op waterstof? Of houden Kevin en zijn leeftijdsgenoten het voorlopig toch bij een dikke BMW met ronkende benzinemotor?

Het stokpaardje van Frank Rikken

Een onderwerp waar je op elk moment van de dag een vlammend betoog over kan houden. Stokpaardjes, bijna iedereen heeft er wel eentje. In deze nieuwe rubriek laten we iemand gedurende maximaal 3 minuten aan het woord, over zijn of haar favoriete onderwerp. Deze keer is het woord aan Frank Rikken, over de plannen voor het plaatsen van de letters ‘WE ARNHEM’. Begonnen als een knipoog naar de discussie over de soortgelijke I AMSTERDAM letters, maar inmiddels loopt er een serieuze crowdfundcampagne voor het project. Gaan de letters er komen? En waarom is dat belangrijk?

Muziek: Lain Barbier

Dit jaar stond de Arnhemse zanger en gitarist ineens volop in de aandacht nadat hij de finale had bereikt in de eerste editie wereldwijd van: The Voice Senior. Lain Barbier heeft, ook volgens veel van zijn collega’s, de krachtigste strot van Nederland. Zoals hij powerballads, met zijn passie en gevoel zingt is hij uniek! Op zijn cv staan onder andere namen als Diesel, Vitesse, No Ecqze, Rotor, Turbo en zijn huidige band ‘More Than Blues’.