MENU SLUIT
di 19.02.2019
Editie #27

Herman Centraal

Herman Centraal is sinds 2016 dé talkshow van Arnhem, over de stad en haar diverse bewoners. De shows hebben een magazine-karakter, met onderwerpen die variëren van kunst, cultuur en politiek tot maatschappij, religie, sport, geschiedenis en onderwijs. Er wordt een licht geschenen op wat goed gaat en wat beter moet. Kritisch, eerlijk en constructief: dat is Herman Centraal. Op deze manier betrekken ze Arnhemmers bij hun stad en bij elkaar.

Herman Centraal #27
Poeziespecial

Bij Herman Centraal houden we wel van een gedicht op zijn tijd. De 27ste editie staat dan ook voor een groot deel in het teken van de poëzie, met een hoofdrol voor wijlen Johnny the Selfkicker!

Onze kersverse (zevende) Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja komt naar Herman Centraal! Helemaal onbekend is hij niet in Arnhem want hij geeft les aan Creative Writing, de schrijfopleiding van ArtEZ. Hij zal uit eigen werk voordragen en we praten met hem over de jongste generatie schrijvers en dichters.

Wie kent Johnny van Doorn, alias Johnny the Selfkicker nog? En wat heeft hij met Arnhem te maken, de stad die hem eert met een heus plein? Yvonne van Doorn-Mousset is de weduwe van deze beruchte dichter, schrijver en voordrachtskunstenaar. Ze komt vertellen over haar bewogen leven met hem.

Schrijver Bart Chabot, groot bewonderaar en oud winnaar van de Johnny van Doorn prijs, komt op geheel passende wijze werk van Van Doorn voordragen. Ook een aantal dichters van Mensen Zeggen Dingen, voor wie Van Doorn nog steeds een inspiratiebron is, zal in de geest van Johnny optreden.

Van 1993 tot 2012 werd de Johnny van Doornprijs uitgereikt aan taalkunstenaars die werkten in de traditie van Van Doorn, van Simon Vinkenoog tot Nico Dijkshoorn. Journalist Simon Trommel, Walter Jansen (boekhandel Het Colofon) en Yvonne Van Doorn-Mousset pleiten voor terugkeer van de Van Doornprijs.

Kwaliteit Arnhemse binnenstad

De Arnhemse binnenstad is in tien jaar tijd enorm veranderd, met dank aan de economische crisis en het online shoppen. De Bijenkorf en V&D sloten hun deuren, we kregen er de Primark maar ook de Zeven Straatjes bij. Het lijkt de laatste tijd iets beter te gaan, maar het blijft zoeken naar de juiste mix die mensen over moet halen hun laptop dicht te klappen en de deur uit te gaan. Arnhemmer en binnenstadsdeskundige Rob Weiss komt vertellen hoe dat werkt.

Ap, de Peperman

Wist je dat er zoiets bestaat als schijnpeper of ‘valse’ peper? En dat peperkorrels in een houten molen langzaam hun smaak verliezen? Iemand die alles van peper weet is Arnhemmer Ap van Dam. Hij verzamelt en verkoopt peper op markten en online, samen met zijn vrouw en zoon. We verheugen ons op een pittig gesprek, waarbij er natuurlijk ook het nodige te proeven zal zijn.

Onderwijsvernieuwing

Halen we wel genoeg uit onze leerlingen en docenten? Dat vroeg Niels van der Graaff, scheidend directeur van de Arnhemse middelbare school Thomas a Kempis, zich een paar jaar geleden af. Een ambitieus onderwijsvernieuwingsplan volgde, met scharrelleerlingen en menukaartonderwijs. Hoe vernieuwend is dit eigenlijk en wat vinden de leerlingen hiervan? We gaan in gesprek met leerlingen, een docent en de directeur.

Zintuigen: horen

De lijnen van de trolleybus die tegen elkaar kletteren, de waterval in Sonsbeek, honderden ganzen die in de uiterwaarden uitrusten: hoe klinkt Arnhem? In de tweede aflevering van onze zintuigenrubriek vragen we ons af wat je hoort als je in Arnhem bent. We vragen het aan Sharon Stewart, pianolerares, muziekpedagoog, sounddesigner en sinds kort verbonden aan ArtEZ. Ze komt vertellen over Deep Listening en een Soundwalk door Sonsbeek.

Muziek: Bastian Steven

Van 2010 tot 2015 was Bastian Steven de leadzanger van de new-vintage-soul band ‘Dear Mr Man’. Hij vond het tijd om meer zijn eigen weg te gaan en begon een nieuw soloproject waarbij hij dit jaar drie EP’s uitbrengt. De release van de eerste EP vindt plaats op 19 april in Luxor Live. Tijdens Herman Centraal geeft hij samen met gitarist Niels Onstenk alvast een klein voorproefje.