MENU SLUIT
di 18.06.2019
# 30: De verwarde Mens

Herman Centraal

Herman Centraal is sinds 2016 dé talkshow van Arnhem, over de stad en haar diverse bewoners. De shows hebben een magazine-karakter, met onderwerpen die variëren van kunst, cultuur en politiek tot maatschappij, religie, sport, geschiedenis en onderwijs. Er wordt een licht geschenen op wat goed gaat en wat beter moet. Kritisch, eerlijk en constructief: dat is Herman Centraal. Op deze manier betrekken ze Arnhemmers bij hun stad en bij elkaar.

Programma editie # 30: De Verwarde Mens

Het aantal verwarde mensen op straat is in acht jaar tijd verdubbeld. Maar wie zitten er eigenlijk áchter krantenberichten als: ‘verwarde man zwaait met mes’ en ‘verwarde vrouw loopt op weg’? Wat is er met ze aan de hand? En waar in het systeem vallen ze tussen wal en schip? Verward gedrag is een belangrijk onderwerp; niet alleen omdat het toeneemt, vooral ook omdat het ons in bepaalde levensfases allemáál kan overkomen. Deze dinsdagavond praten we er in Herman Centraal een hele avond over.

Basti interviewt ervaringsdeskundigen, experts in de geestelijke gezondheidszorg en betrokken organisaties. En vooral hopen we een andere blik te werpen op het stigma ‘verwarde man’ en omstanders concrete handvatten te bieden.

Hoe is het leven na een psychose?

Jeroen, Nanouk en Henk hebben alle drie de dubieuze eer zichzelf ‘ervaringsdeskundige psychoses’ te kunnen noemen. Jeroen Zwaal dacht tijdens zijn psychose dat het beter was om de moeder van zijn dochter in de keuken op te sluiten. Uit liefde, dat wel. Nanouk liep op een dag wanhopig en verward op de snelweg en werd net op tijd door een agent de berm in geworpen. Henk van Empel reed met zijn dochtertje naast zich naar Amsterdam om zijn portie cocaïne te scoren.

Ver van je bed-show? Tijdens hun gesprek met Basti leren we hoe een psychose geheel willekeurig zijn slachtoffers kiest.

No-Brainer: Zorg voor het brein

Ernstig fysiek letsel? Ga direct naar de Spoedeisende Hulp. De wachttijden zijn daar beperkt tot hooguit enkele uren. Geestelijke nood? Uh, we gaan het uitzoeken. U hoort van ons. Wanneer, vraagt u? Over 8 weken tot 6 maanden…

We spreken met psychiater Jules Tielens, psycholoog Anita Hubner en ambulancemedewerker Peter van den Berg over de hiaten in de geestelijke gezondheidszorg, de wachtlijsten in de hulpverlening en over de donkere kanten van ons brein. Maar vooral ook zoeken we naar mogelijkheden, samenwerkingen, oplossingen en helpende initiatieven.

#endthestigma #mentalhealth #praaterover

Ook zullen andere mensen bij Basti aan tafel schuiven om te praten over mentale gezondheid, stigma’s en hulpverlening. Hulpverlening begint met de mensen om ons heen. Meer aandacht en openheid naar elkaar zal stigma’s opheffen, begrip vergroten en een voedingsbodem creëren voor duurzame en snelle hulp.

Muziek

Een muzikale bijdrage wordt gebracht door Yinzk. Yinzk creëert haar obscure maar warme sound door haar minimalistische baslijn en krachtige zang. Haar repertoire is ontstaan uit zelfreflectie en grondige analyses van de dingen om haar heen.

 

Deze thema-editie van Herman Centraal is  mede mogelijk gemaakt door VGZ.