MENU SLUIT
wo 16.08.2017
NJO Ensemble o.l.v. Bas Wiegers

NJO – De Stijl

Een speciaal voor de Muziekzomer samengesteld ensemble van het Nationaal Jeugd Orkest onder leiding van Bas Wiegers viert met u de 100ste verjaardag van de Nederlandse kunststroming De Stijl. Met een programma in stijl, en misschien wel met een heerlijk stukje Mondriaancake!

Een grote groep musici en vijf zangeressen zullen u versteld doen staan met een meesterwerk uit de recente Nederlandse muziekgeschiedenis, dat door Louis Andriessen ook wel schertsend ‘Het verschrikkelijke symfonieorkest’ wordt genoemd. Andriessen componeerde tussen 1984 en 1989 het monumentale muziektheaterwerk De Materie, waar De Stijl het derde deel van is.

Andriessen is een van de meest invloedrijke componisten van zijn generatie en maakt zich sinds jaar en dag sterk voor muzikale vernieuwing. Met De Stijl componeerde hij een bijzonder werk geïnspireerd door de streng geometrische vormen van Piet Mondriaans schilderij ‘Compositie met rood, geel en blauw’. Met de spontane energie van de boogiewoogie, flinke contrasten, luisterspelletjes, disco-basloopjes en andere muzikale verrassingen zal de versterkte bigband met NJO-musici zorgen voor een intense uitvoering.

Mondriaan, die een fanatiek danser was, was gek op de boogiewoogie en op jazz: in de jaren 20 de nieuwste vormen van dansmuziek. Kurt Weill integreerde veel invloeden daarvan in zijn composities. Vooral in zijn beroemde Dreigroschenoper is dat goed te horen. In 1929 stelde hij daaruit de suite Kleine Dreigroschenmusik voor blaasorkest samen. Mondriaan had de verleiding om te gaan dansen op deze muziek vast niet kunnen weerstaan…

Tekst:
Schoenmaekers – Beginselen der beeldenwiskunde
Van Domselaer-Middelkoop – Herinneringen aan Mondriaan

Programma:

Yancey – Rolling the Stone (arr. Marijn van Prooijen)
Krupa – Drum Boogie (arr. Marijn van Prooijen)
Morton – King Porter Stomp (arr. Marijn van Prooijen)
Andriessen – De Stijl (De Materie deel 3)
Weill – Dreigroschenmusik

Diner

Maak uw avondje uit compleet door in de bovenzaal van Luxor Live in een café-achtige setting te genieten van een diner i.c.m. een artistieke introductie op de voorstelling. Klik hier voor meer informatie of voor het bestellen van de Diner-tickets

NJO Muziekzomer

Dit concert is een onderdeel van de NJO Muziekzomer. De NJO Muziekzomer is een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival. De organisatie is in handen van het NJO: Nationaal Jeugd Orkest, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van jong toptalent. Jonge musici spelen dan ook de hoofdrol in de meer dan 60 concerten die de NJO Muziekzomer telt. Het muzikale aanbod van dit festival bevat voor ieder wat wils. Bovendien worden de concerten gegeven op de vele bijzondere locaties die de provincie Gelderland rijk is. Hierdoor én door het enthousiasme van de jonge musici blijft klassieke muziek jong, fris en spannend.