MENU SLUIT
vr 24.03.2023

Rudeboy plays Urban Dance Squad

Urban Dance Squad. Volgens sommigen de beste band die Nederland ooit heeft voortgebracht maar zonder enige twijfel de meest invloedrijke. De band ontstond na een jamsessie in Utrecht in 1986 en maakte snel furore met hun unieke en ongehoorde mix van stijlen. Funk, soul, jazz, punk, rock en hiphop werden gecombineerd door een groep muzikanten waaronder een rapper en een DJ. Deze combinatie was nog nooit vertoond en maakte de band pioniers van de stijl die later bekend zou staan als crossover.

Urban Dance Squad

Ze hadden hiermee grote invloed op bands als Rage Against the Machine en waren peers van bands als The Beastie Boys en Red Hot Chili Peppers. De band toerde wereldwijd, vestigde een buitengewoon sterke live reputatie en werd zelfs in de Verenigde Staten omarmd door zowel publiek als andere artiesten zoals Living Colour en Lenny Kravitz. Zelfs David Bowie en U2 hebben de band uitgenodigd als support. Na vijf albums gaat de groep na een tumultueuze carrière in 2000 uit elkaar.

In 2021 begint frontman Rudeboy het werk van Urban Dance Squad eindelijk weer live uit te voeren met een set die bestaat uit nummers van alle platen die de band heeft gemaakt. Hij verzamelt een groep ervaren muzikanten en omdat hij het niet gepast vindt om in zijn eentje de legacy van Urban Dance Squad te dragen vraagt hij de originele UDS DJ DNA om ook aan te sluiten. Het project heet nu Rudeboy plays UDS ft DJ DNA. De eerste shows in Nederland waren in no time uitverkocht. De band is inmiddels zo goed ingespeeld dat er net als in de geest van de originele Urban Dance Squad vrij wordt gespeeld en er een vergelijkbare energie wordt opgeroepen.

El Zombie (support)

De Utrechtse trashbluesband El Zombie is rauw, overstuurd, ongepolijst, soms wat cynisch, maar heeft ook humor. Geïnspireerd door de rauwe deltablueszangers die door het Amerikaanse Fat Possum label zijn uitgebracht in combinatie met een shotje slackerpunk. Het tweede album van de band heet Kommando en kwam vorig jaar uit.