MENU SLUIT
do 05.09
KROESE PRESENTS

Benedict October

Benedict October is het alter ego van songwriter, muzikant en filmmaker Martijn Smits. Met ‘You Can Tell Me Nothing That I Should’ leverde hij in 2020 al een prachtig debuutalbum af. In Luxor Live presenteert hij nu zijn tweede album dat wederom verschijnt op Kroese Records.

Benedict October

De inmiddels in Berlijn wonende Smits was op zijn debuut al zeer openhartig, op het nieuwe album durft hij zichzelf nog meer bloot te geven. Wat in aanvang een fictief epos had moeten worden met als thema de liefde na de dood, kreeg onverwachts een persoonlijke wending toen Smits’ vader in het najaar van 2020 overleed. De fascinatie voor het onderwerp is te herleiden naar zijn jeugd waarin Smits zelf slachtoffer werd van zinloos geweld. Het ongemak, de herinneringen, de pijn; Smits zag er vaak ook schoonheid in, droeg het lange tijd met zich mee en verwerkte het muzikaal en tekstueel in twintig liedjes waarvan er elf op het nieuwe album zijn beland.

De songs klinken soms groots en theatraal maar zijn op andere momenten juist weer heel erg klein, kwetsbaar en intiem. De muziek van Benedict October is dan ook niet eenvoudig te categoriseren; referenties van kenners en liefhebbers variëren van Tindersticks tot David Bowie, van Nick Cave tot Roxy Music/Bryan Ferry en van Talking Heads tot Editors.