MENU SLUIT
di 23.10.2018
Dé Talkshow van Arnhem

Herman Centraal

Herman Centraal is sinds 2016 dé talkshow van Arnhem, over de stad en haar diverse bewoners. De shows hebben een magazine-karakter, met onderwerpen die variëren van kunst, cultuur en politiek tot maatschappij, religie, sport, geschiedenis en onderwijs. Er wordt een licht geschenen op wat goed gaat en wat beter moet. Kritisch, eerlijk en constructief: dat is Herman Centraal. Op deze manier betrekken ze Arnhemmers bij hun stad en bij elkaar. Vanaf september 2018 vindt Herman Centraal elke maand plaats in poppodium Luxor Live.

Herman Centraal # 23

 

Menno van der Meulen: BDSM -en swingersfotograaf

“Ik zoek de grenzen van de absurditeit op en zit dicht op de huid van het onderwerp.” Aldus fotograaf Menno van der Meulen. Een uitspraak die in zijn geval ook letterlijk kan worden genomen. In 2014 studeerde Menno af aan de Fotoacademie Amsterdam op de thema’s fetisj, naakt en BDSM (bondage, dominance en submission, sadisme en masochisme). Een nieuwe wereld waarin hij eerst als fotograaf opging en uiteindelijk ook als deelnemer. ‘Huis-tuin-en keukenfotografie’ doet Menno ook: zo is hij sinds dit seizoen de vaste fotograaf van Herman Centraal. Deze keer draagt hij die taak aan iemand anders over en schuift hij zelf aan bij Basti. Die hem uiteraard het ‘hemd van het lijf’ zal vragen over die fascinerende wereld.

Hoe vergaat het de AMA’s in Arnhem? (Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers)

Ze kwamen een paar jaar geleden na een lange onvoorspelbare tocht als vluchteling in Arnhem terecht. Inmiddels zijn deze Alleenstaande Minderjarige Vluchteling (AMV’s) 18 jaar geworden. Hoe gaat het inmiddels met hen? Lukt het ze om mee te draaien en hoe kijken zij aan tegen Arnhem en onze manier van leven? En wat is de sleutel tot het succesvol integreren in onze samenleving? Hierover praat Basti met een aantal AMV’ers die nog steeds in Arnhem wonen. Ook te gast zijn een begeleider en een projectleider van de organisatie YOIN; een van de 13 partijen in Nederland die AMV’ers opvangt. ‘Gewoon meedoen’ is hun motto en dat blijkt te werken. Daarover wil Basti natuurlijk meer weten.

De muzikale alchemie van Maarten Brandt

Muzikale alchemie. Zo zou je het werk van de Arnhemse musicoloog Maarten Brandt kunnen omschrijven. Wereldwijd adviseert hij dirigenten over het combineren van verschillende muziekstukken in een concertprogramma. Net als met voedselcombinaties is dat volgens Brandt een scheikundige aangelegenheid: de som is meer dan alleen de twee delen. Brandt schreef hierover het boek ‘Klinkende alchemie’, dat deze maand verschijnt. Aan de hand van dit boek gaat Basti in gesprek met de musicoloog, over het geheim van de ultieme muziekcombinaties. Ook passeren drie muziekstukken die grote impact hadden op Brandts eigen leven. Bijvoorbeeld de Negende Symfonie van Bruckner, die hij hoorde als twaalfjarig jongetje: “Mijn leven werd nooit meer hetzelfde”.

Stadsgroen met Jeroen: terugkerende rubriek met Jeroen Glissenaar

Wat heeft onze groene stad zoal te bieden tijdens de vier verschillende seizoenen van het jaar? Dat is de hoofdvraag die centraal staat in deze nieuwe rubriek met boswachter Jeroen Glissenaar (bekend van DWDD!). Een rubriek die leidt tot vragen waarvan je niet wist dat je ze had. Zo weet Jeroen alles over de winterverblijfplaats van de ratten van het Spijkerkwartier. En kan hij vertellen of dat mysterieuze groene spul tussen de tegels in Schuytgraaf nu wel of geen rucola is. In deze aflevering uiteraard uitgebreid aandacht voor de herfst! Want zijn die paddenstoelen in het singelparkje inderdaad eetbaar?

Toneelgroep de Vlieg, over het stuk ‘STUK’ dat in de reprise gaat

Het breed uitmeten van onze lelijkste eigenschappen. Daaraan beleeft theatergroep De Vlieg een duivels genoegen. Teun Smits en Linda Zijl, oprichters van De Vlieg, hebben een fascinatie voor het kleinmenselijke gedrag en voelen mee met de dagelijks ploeterende mens. In 2016 was dat goed voor een Jonge Makers- subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Ook is De Vlieg met hun nieuwste voorstelling ZOETSTOF genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2018. Op 25 en 26 oktober speelt De Vlieg STUK in Huis Oostpool, een tragikomisch relatiedrama, geregisseerd door Willibrord Keesen. Over dit stuk en ander kleinmenselijk drama praat Basti met de makers Teun en Linda.