MENU SLUIT
30.03.2016

Uniek optreden Jazz Orchestra of the Concertgebouw & Dr. Lonnie Smith

De ‘Sultan van het Hammondorgel’ Dr. Lonnie Smith en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw komen Nederland. Van de zomer staan ze op het North Sea Jazz Festival, maar eerst nog knus in Luxor Live. Gewapend met orgel, bigband, tulband en als extraatje de jonge soulzangeres Sarah Jane, betreden ze vrijdag 15 april het podium.

Vanuit Florida geeft Smith zich in een interview met de Gelderlander (24 maart) aan zich te verheugen op Arnhem. “Met een bigband optreden veranderen je muzikale gedachten. Er staan dan zoveel uiteenlopende persoonlijkheden op de bühne en toch is iedereen één. Dat geeft een verheven gevoel, een kick.” Over zijn muziek vertelt hij: “Ik wil oud en jong samen brengen in a happy bond of love. Ik zeg altijd tot mijn studenten: speel het leven en niet de noten.”

Live aubade aan soul jazz

De in Lackawanna, New York geboren Dr. Lonnie Smith (73) beleefde zijn doorbraak als orgelspeler in het kwartet van George Benson. In 1967 besloot Smith om, overigens met diezelfde Benson, zijn eigen groep op te richten. In de jaren daarna nam hij tientallen soloalbums op met bekende gastspelers zoals Joey DeFrancesco, Joe Lovano en King Curtis. Smith is vooral bekend vanwege zijn soul-jazzstijl. Met een live aubade aan de soul jazz, vieren ze op 15 april de release van de elpee ‘I didn’t know what time it was’. Met deze vinyl uitgave keert de funk-jazz organist na 45 jaar terug bij het label Blue Note.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

De bigband Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) speelt met zeventien leden, bestaande uit trompeten, trombones, saxofoons en een ritmesectie met gitaar, piano, bas en drums. Voor het orkest is de samenwerking een mooie opsteker, vertelt Juan Martinez, algemeen en artistiek directeur van het JOC, in hetzelfde interview. Martinez: “Met Dr. Lonnie Smith komt het JOC uit zijn comfortzone. Het speelt (…) gedurende anderhalf uur live voor een staand publiek. Met de Nederlandse soulzangeres Sarah Jane als sidekick.”

Kaartverkoop gestart

Dr. Lonnie Smith en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw staan op vrijdag 15 april samen op het podium van Luxor Live. Bijzonder, want ze treden in deze formatie maar in vier poppodia in Nederland op. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar à €25,-.

BESTEL TICKETS

Is dit alles?