MENU SLUIT
29.01.2014

De NITS uitgelicht!

Met de Nits gaat het, na 40 jaar de wereld over getrokken te zijn, nog steeds goed!
Allmusic.com schreef deze veelomvattende zin over de Nits: “There seems little doubt that were they not so geographically challenged, the Nits would be one of the most widely respected bands in the world today.”  

De Nits, een succesvolle Nederlandse popgroep gevormd in 1974 en was vooral populair in de jaren 80.  Toen nog onder de naam The Nits kregen zij hun definitieve doorbrak met de single ‘Nescio’, waarop zangeres Mathilde Santing is te horen.  Gevolgd door de Europese hit ‘In The Dutch Mountains’.  In de decennia die volgden hebben de Nits zich gekenmerkt als een van de meest hardwerkende live acts van Europa. Trouwe fans in elke grote stad, van Parijs naar Moskou, van Helsinki naar London. De Nits bestreken nooit tweemaal hetzelfde muzikale grondgebied en werkten hard, vol passie aan niet te evenaren albums.

 
Henk Hofstede is de constante factor en zanger van de Amsterdamse groep. Halverwege de jaren '90 valt de band min of meer uit elkaar. Robert-Jan Stips keert in het najaar van 2003 tijdelijk terug bij de Nits. De toetsenist doet mee aan een uitgebreide tournee ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de groep. Henk Hofstede maakte eind 2004 en begin 2005 een solotournee, waarbij hij vooral nummers van de cd Het Draagbare Huis speelde. Fans van de Nits organiseerden fandagen en speelden nummers van de Nits en de Nits zelf traden op, onder meer met ex-leden van de groep. Ondertussen kwam het live album ‘Normal Sunday Live’  uit van de concerten die enkele Nitsleden gaven met de band van de Zwitserse componist Simon Ho en leden van de Finse traditionele folkgroep Värttinä. In 2008 kwam het nieuwe uptempo album ‘Doing The Dishes’ uit en behaalde een  top 10- notering in de Mega Top 100. 
In 2011 werkt de band in eigen studio maar ook in Kytopia (de Utrechtse studio van Kyteman) en in Castel Burio in Piëmont (Italië), aan een nieuw album, ‘Malpensa’. Muziektijdschrift OOR noemt ‘Malpensa’ een album 'waarbij het na verscheidene keren beluisteren opvalt hoe sterk de melodieën zijn en hoe verslavend het album is', en noemt het 'het voorlopige hoogtepunt in een wederopstanding die met Doing The Dishes (2008) werd ingezet', om vervolgens af te sluiten met 'de Nits hebben een Grote Plaat aan hun imposante oeuvre toegevoegd'.

Met de Nits gaat het, na inmiddels alweer veertig jaar de wereld over getrokken te zijn, nog steeds goed. Volgens de heren zelf zijn ze al veertig jaar nieuw, jong, veelbelovend en good-looking. Ze staan dan ook te popelen om met een kleine serie optredens waarin een greep wordt gedaan uit het repertoire van de eerste tien jaar op te treden. Donderdag 13 februari zie je de mannen in al hun trots schitteren op het podium van Luxor Live! 

De Nits – Nescio live 

Is dit alles?