MENU SLUIT
25.03.2013

Eric Vloeimans vs Jan Akkerman?

Jawel beste mensen, u leest het goed! Jan Akkerman en Eric Vloeimans  gaan na een succesvol optreden op North Sea Jazz wederom doen waarvoor zij geboren zijn: spelen op onnavolgbare manier. Deze zwaargewichten behoeven geen uitleg, zij hebben de muziek zowat uitgevonden! Het zal een fijne mengeling  van jazz, rock en ook Fusion zijn. Verwacht alles, want op deze heren zit geen rem en nimmer stellen zij teleur. Jubelen of fluisteren Eric haalt het uit zijn trompet, schreeuwen of huilen Jan weet wat zijn gitaar kan. Komt u maar!

 

Jan Akkerman (1946) is al veertig jaar één van de meest gerespecteerde gitaristen van Nederlandse bodem. Naast zijn rol in internationaal befaamde groepen als Brainbox en Focus heeft hij in die periode samengewerkt met uiteenlopende muzikanten als BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Claus Ogerman en Ice-T. Hij maakte meer dan een dozijn soloplaten, waarmee hij zich van zijn verschillende kanten liet zien en waarop hij zijn creativiteit de vrije loop liet gaan. Zoals ‘Tabernakel’ (1973), de beroemde ‘gitaar in bed’-plaat ‘Jan Akkerman’ (1977) en zijn recente ‘C.U.’ (2003) album, waarop hij elementen uit rock, jazz, blues en moderne dance op geheel eigen wijze combineerde.

Ook op de wereldwijde podia is Akkerman al jarenlang veelvuldig te zien. Zo speelde hij meerdere malen tijdens het Montreux Jazz Festival, het North Sea Jazz Festival, maakte hij talloze tournees door theaters en andere podia in Europa en Amerika en gaf hij recentelijk nog concerten in onder meer Rusland, Syrië, Australië en Japan. Niet voor niets kan Akkerman internationaal nog steeds rekenen op een grote schare liefhebbers van zijn muziek. In eigen land is hij in 2005 onderscheiden met een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. Daarmee heeft hij opnieuw de verdiende aandacht en erkenning gekregen voor zijn belangrijke rol in de gitaarmuziek, zowel in binnen- als buitenland.

Zijn laatste cd/dvd-set ‘Live in Concert at The Hague’ laat de gitarist van verschillende kanten zien: met zijn band tijdens het The Hague Jazz Festival in mei 2007, een solo-optreden op het Output Festival in het Amsterdamse Bimhuis en aan het werk tijdens een workshop ‘voor alle leeftijden’ in 2006 in Roermond. In het voorjaar van 2011 verschijnt er een nieuw studioalbum, Minor Details. Het krijgt uitstekende kritieken.

Concerten van Jan Akkerman zijn altijd weer anders: fris, energiek en nooit voorspelbaar. Als authentieke improvisator laat hij zien waartoe hij in staat is en deelt hij zijn passie voor de gitaar met zijn vaste bandleden, Coen Molenaar (toetsen), Wilbrand Meischke (bas) en Marijn van den Berg (drums). Wat wordt zijn volgende muzikale uitdaging?

 

Eric Vloeimans ging op zijn twaalfde trompet spelen. Als jongetje had hij nooit durven dromen dat hij zou uitgroeien tot één van de meest toonaangevende jazztrompettisten van Europa. In 2001 ontving hij de VPRO/Boy Edgar Prijs voor zijn activiteiten op het gebied van de jazzmuziek. Daarna won hij de ene na de andere muziekprijs, waaronder vier keer een Edison, de Elly Ameling Oeuvreprijs en de Bird Award.

Als een van de beste trompettisten van Nederland bezit Eric Vloeimans ‘een schitterende toon die met de jaren alleen maar veelzijdiger is geworden, waarmee hij kan jubelen of fluisteren, en die hij zelfs opruwt met gegrom dat dubbeltonen oproept’ (De Volkskrant).

Zijn trio Fugimundi betovert zalen over de hele wereld. ‘Vloeimans plays with restrained emotion and grace, while pianist Harmen Fraanje performs with understated virtuosity… Anton Goudsmit is impressive as always’ (The Guardian).

‘Je hoort geen instrumentalisten, je hoort alleen muziek. Dat is het hoogst haalbare’ (NRC Handelsblad).

Is dit alles?