MENU SLUIT
15.02.2016

Ezginin Günlüğü uitgelicht

Ezginin Günlüğü (Diary of Melody) is opgericht in Istanbul in het jaar 1982. De militaire coup van 1980 zorgde voor onderdrukking die in deze jaren dan ook het meest werd ervaren. Aangezien het verboden was voor mensen om bij elkaar te komen, was het erg moeilijk om een concert te organiseren of zelfs een album uit te brengen. Ezginin Günlüğü is in deze jaren opgericht om een stem te vormen tegen onrecht en onderdrukking. Hierdoor heeft de groep veel te verduren gehad in deze moeilijke tijden.

De eerste jaren werden er vooral Turkse volksliederen gezongen. Daarnaast zijn er door de groepsleden vele liederen gecomponeerd onder gedichten van bekende Turkse dichters maar ook van bekende dichters uit de hele wereld zoals: Nazım Hikmet, Shakespeare, Ritsos, Mevlana, Kavafis, Paul Valéry, Orhan Veli, Ömer Hayyam en G. Lorca.

In 1983 gaf Ezginin Günlüğü in Istanbul haar eerste concert. Hierna volgden er vele concerten in steden zoals Istanbul, Ankara en Izmir. In 1985 werd het eerste album “Seni Düşünmek” (Thinking of You) opgenomen. Het derde album “Alagözlü Yar” (Hazel eyed Love) is uitgebracht in 1987 en had veel Azerbeidzjaanse invloeden. Dit album bevat liederen die ook zijn gezongen door bekende Azerbeidzjaanse artiesten zoals Mustafa Bülbül, Reşit Behbudov en Üzeyir Hacıbekov. Hierna werd In 1988 “Bahçedeki Sandal” (The Boat in the Garden) en in 1990 “Ölüdeniz” (Dead Sea) uitgebracht. Ook op deze albums waren de liederen opnieuw eigen composities met teksten van verschillende bekende dichters.

Het jaar 1990 was een jaar van vele veranderingen binnen de groep. Nadir Göktürk bleef als enige over en hij startte een vernieuwde Ezginin Günlüğü met nieuwe leden. Het belangrijkste nieuwe lid was Hüsnü Arkan die dankzij de militaire coup van 12 september vele jaren in Nederland heeft moeten verblijven. Met de nieuwe leden begon voor de groep ook een nieuw tijdperk. In 2010 besloot leadzanger en schrijver Hüsnü Arkan de groep te verlaten om meer tijd te maken voor zijn solocarrière. De groep bestaat op dit moment uit de volgende leden: Eylem Atmaca Karaca, Çağrı Çetinsel, Cafer İşleyen, Can Göktürk, Nadir Göktürk, Erkan Gürer ve Cem Gezginti. Het meest recente album “Istanbul Gibi” (Like Istanbul) is het 17e album van Ezginin Günlüğü en is uitgebracht in 2015.

De band wordt speciaal naar Nederland gehaald voor een exclusief concert. Dit is dus de kans om na 20 jaar de band eindelijk (weer) live te zien: Ezginin Günlüğü VR 26.02 in Luxor Live.

Is dit alles?