MENU SLUIT
02.12.2015

Kenny B dankt succes mede aan boek Sranan Gowtu

Op 24 november verscheen bij Top Notch, in samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, het boek Sranan Gowtu: Iconen Uit de Surinaamse Muziek. Want Surinaamse muziek heeft een uniek karakter. Dat werd zelfs eens benadrukt in een studie door muziekhistorici van Harvard. En volgens Top-Notch baas Kees de Koning heeft Kenny B zijn carrière zelfs aan dit boek te danken. In een interview met VPRO Boeken (http://www.vpro.nl/boeken/artikelen/vpro-gids/2015/november/47-Surinaams-goud.html) zegt hij hierover: “Door de research voor dit boek hebben we trouwens Kenny B ontdekt. Ik bedoel, ik had hem daarvoor wel eens gehoord, maar toen zag ik er niet zoveel in. Dit keer wel. Kenny B komt voort uit dit boek, dat kun je zo zeggen, daar is niks aan gechargeerd.’

Wasmasjien van Trafassi en Tuintje In Mijn Hart van Damaru kennen we allemaal. Daarna houdt het vrij snel op. Maar de Surinaamse muziek heeft een uniek karakter door onder andere de invloeden uit Afrika, India, Java, China, Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika. Het wordt zelfs beschouwt als best kept secret in musical history. Gelukkig bewijzen artiesten als Typhoon en Kenny B dat Surinaamse muziek nog steeds een cruciale en originele bijdrage leveren aan het cultureel erfgoed.

Kenny B zegt over het boek: “Geweldig dat de wereld met dit boek iets meer te weten komt over de culturele smeltkroes genaamd Suriname. Het wordt voor eens en voor altijd duidelijk dat we het oude nodig hebben om aan het nieuwe te bouwen”

Sranan Gowtu bevat interviews, profielen en anekdotes van en over de bekendste Surinaamse muzikanten die aan beide kanten van de oceaan succesvol waren. Van Kid Dynamite, de beide Woiski’s en Max Nijman tot Lieve Hugo, Oscar Harris en Kenny B. Auteur Diederik Samwel werd in 1998 verliefd op Suriname, waar hij zo’n zes jaar woonde en werkte.

Prachtig boek! Maar toch kan erover lezen niet op tegen zelf beleven. Kenny B staat op donderdag 10 december in de grote zaal. Ervaar die unieke Surinaamse sound aan den lijve!

Bestel Tickets

Is dit alles?