MENU SLUIT
15.06.2016

KRS-One; grondlegger van de hiphop

KRS-One wordt door veel rappers gezien als een van de grondleggers van de moderne hiphop. De Amerikaanse rapper brak in de jaren tachtig door als frontman van de legendarische hiphopformatie Boogie Down Productions (BDP). Vanaf de jaren negentig ging KRS-One verder als soloartiest en de inmiddels 50-jarige artiest is anno 2016 nog steeds actief. En hoe! Hij tourt de hele wereld over met zijn aanstekelijke old-schoolhiphop. En het is een man met een missie: Want ‘The Teacher’ heeft wereldwijd allerlei projecten op poten gezet om zijn kennis van en liefde voor de hiphopcultuur over te dragen op de nieuwe generatie. En op 1 juli staat ie dus in Luxor Live, een absoluut niet te missen kans om deze hiphoplegende live aan het werk te zien.

KRS-One (Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone) groeide op in The Bronx in New York. De jonge Kris Parker nam zijn bekende pseudoniem voor het eerst aan toen hij graffiti spoot in The Bronx. Hij ondertekende zijn werken met KRIS-One, dat later KRS-1 of KRS-ONE zou worden. Samen met onder andere de inmiddels DJ Scott La Rock richtte hij Boogie Down Productions op. Met deze formatie vierde hij grote successen. BDP werd in een adem genoemd met Public Enemy en nam enkele legendarische albums op: Criminal Minds (1987) en By All Means Necessary (1988). Het eerste album bevatte realistische teksten over de situatie in de South Bronx, eind jaren 80 en legde daarmee de basis voor het genre wat later bekend zou worden als Gangsta rap. De nummers Step into a World en Sound of da Police worden nog steeds gezien als twee klassiekers in de hiphop.

De stijl van KRS-One is voor velen een voorbeeld, ook voor de Nederlandse rapscene. Vooral de meer filosofische rappers als Typhoon en Fresku zijn schatplichtig aan de Amerikaanse legende en zien hem als een grote inspiatiebron.  Kortom, met de komst van KRS gaat de echte hiphopfan deze avond terug naar waar het allemaal begon en zien zij een artiest die hiphop ademt! Real Hiphop is back!

Is dit alles?