MENU SLUIT
04.10.2016

Lene Lovich uitgelicht

Lene Lovich was eind jaren zeventig/begin jaren tachtig een van de grootse iconen van de punk en de new wave. Haar hitsingle Lucky Number knalde in 1979 door menig tienerkamer. Ook in Nederland verwierf ze grote bekendheid, mede vanwege haar samenwerking met Herman Brood.

Lene Lovich werd geboren in de Verenigde Staten, en verhuist op 13-jarige leeftijd naar Engeland. Na haar studie aan de kunstacademie van Londen, probeert ze als muzikante haar brood te verdienen. Nadat ze met haar partner Les Chappell in de soulband The Diversions heeft gespeeld, wordt ze gegrepen door de punkbeweging. In 1978 neemt ze haar eerste single I Think We’re Alone Now op. Ook verschijnt in datzelfde jaar haar debuutplaat Stateless, een album dat nog steeds wordt gezien als punkklassieker. Een jaar later scoort ze haar grootste hit met Lucky Number (my lucky number is one, ah! oh! ah! oh!).

In diezelfde periode leert ze ook Herman Brood kennen. Aan de zijde van Herman Brood en Nina Hagen speelt Lene Lovich in de cultfilm Cha Cha. Ze is ook te horen op de door Brood gecomponeerde soundtrack van Cha Cha, en prijkt samen met Brood en Nina Hagen zelfs op de cover van het album. Lene Lovich groeit in korte tijd uit tot een van de bekendste vertolkers van de punkbeweging, en dat bewijst ze met met de albums Flex (1980), New Toy (1981) en No Man’s Land (1982). Ze valt op met haar excentrieke stijl. Haar songs zijn grillig, onvoorspelbaar en vaak onweerstaanbaar. Lovich heeft een zware altstem, maar laat af en toe ook haar kenmerkende falsetto horen. Beroemde popartiesten als Madonna en Boy George zijn naar eigen zeggen behoorlijk be├»nvloed door de ‘Queen of Quirk’, zoals de bijnaam luidt van Lene Lovich.

Na de successen begin jaren tachtig doet Lovich het even wat rustiger aan. Maar in 1986 laat ze weer van zich horen door samen met Nina Hagen de protestsong Don’t Kill The Animals uit te brengen, waarmee ze haar weerzin tegen het gebruik van proefdieren laat horen. In 1989 brengt ze nog het album March uit, maar daarna volgde een lange radiostilte. Tot 2005: met de studioplaat Shadows And Dust laat Lene Lovich horen dat ze nog steeds een opmerkelijke en eigenzinnige muzikante is.
Anno 2016 is Lene Lovich nog altijd actief. En hoe! Deze inmiddels 67-jarige punklegende denkt er niet aan om met pensioen te gaan en tourt met haar band nog de hele wereld over. En we mogen ons gelukkig prijzen dat deze excentrieke dame ook Luxor Live aandoet. Komende zondag staat Lene Lovich in onze intieme bovenzaal!

BESTEL TICKETS

Is dit alles?