MENU SLUIT
08.04.2014

Lois Lane is terug!

Op 23 oktober 2013 bracht Lois Lane voor het eerst in 14 jaar een nieuw studioalbum uit. ‘As One’ is geproduceerd door Niels Zuiderhoek (o.a. Kensington) en geschreven en opgenomen in Berlijn. De zusjes Klemann: “We pakken de draad weer op. We hebben met ‘As One’ een album gemaakt dat ons past als een jas.” De reden van het lange wachten op nieuw werk van Lois Lane is zowel praktisch als prozaïsch: Monique en Suzanne werden allebei opgeslokt door het gewone leven, en de inspiratie was ook een beetje op. Monique: “We voelden geen connectie met de muziek die we hoorden op de radio, werden er niet door gegrepen. We hebben ons gewoonweg even teruggetrokken. Het was niet onze tijd. Maar we hebben natuurlijk niet op onze lauweren gerust; in die periode brachten we twee albums met covers uit. Het was ontzettend leuk om met dat materiaal op te treden en gewoon ons werk te doen als zangeressen en entertainers. Heel ambachtelijk.”

Toen drie jaar geleden de liedjes weer spontaan ontstonden, vatten de zussen het plan op om een nieuw volwaardig popalbum te maken. “Op een gegeven moment begon het weer te kriebelen, en volgde het ene liedje na het andere,” vertelt Suzanne. Na enkele omzwervingen besloten ze de technische en creatieve talenten van hun oude vriend Niels Zuiderhoek in te schakelen, licht Monique toe. “We kennen Niels al sinds zijn 15e, hij is als familie. Hij heeft met ons het Motown-album gemaakt en ook mijn soloalbum ‘On Patrol’. Hij is een supermoderne producer die zich bedient van alle technieken en ook een hele goede visie heeft.” In zijn Berlijnse studio werden plannen gesmeed en liedjes geschreven, o.a. met Michiel Flamman, a.k.a. J. Perkin, die de melodische, tweestemmige stijl van de zussen perfect wist te vangen in frisse popsongs. Het werken met Niels en Michiel bleek uitermate inspirerend, aldus Suzanne: “Niels kent ons als geen ander. We hoefden niks uit te leggen, hadden aan een half woord genoeg. En het werken met Michiel was gewoonweg magisch.”

 

‘As One’ is een persoonlijk album geworden, zeker tekstueel gezien. Exemplarisch hiervoor is ‘You And You And Me’, vertelt Suzanne. “Dat nummer is gewoon ‘the story of our lives’! We zaten op het vliegveld in Berlijn te praten met Michiel. Hij vroeg hoe we ooit waren begonnen. Toen vertelden we hem hoe onze zus overleed en hoe we met z’n tweeën overbleven.” Het opzwepende ‘Young Girls, Young Boys’ is geschreven als eerbetoon aan de kids van de zussen. Monique’s 17-jarige dochter Merel is zelfs te horen op het album. Ook vergankelijkheid is een onderwerp dat aan bod komt. In ‘Born Again’ zingen de zussen over wedergeboorte: pas op de plaats maken en opnieuw beginnen. Het melancholische ‘Season’s Symphony’ gaat over het komen en gaan van de seizoenen.

‘As One’ is naast een persoonlijk album, een typisch Lois Lane album geworden: eigentijdse pop met een knipoog naar de jaren 70 en hier en daar invloeden uit disco en oude soul. Suzanne: “Het is wel heel modern qua stemvoering en productie, alhoewel de nostalgie bij ons nooit ver weg is.” Al met al is het met ‘As One’ alsof Lois Lane niet weggeweest is. Monique: “Het is een vrij tijdloos beroep. Men kan wel zeggen dat wij over de houdbaarheidsdatum heen zijn, maar voor de muziek die wij maken geldt dat niet.” Suzanne valt haar bij: “Je kunt geen rekening houden met wat andere mensen zeggen. Wat wij geleerd hebben is dat je vooral moet doen wat je zelf leuk vindt. En dat doen wij en zullen we altijd blijven doen.”
 

Lois Lane scoort haar eerste hit in 1988 met ‘Amsterdamned’, de titel van de gelijknamige film van Dick Maas. De band bestaat dan al vier jaar. Een jaar later, in 1989, verschijnt hun debuutalbum ‘Lois Lane’, met de Top-10 hit ‘It’s The First Time’, die op #1 komt in de Album Top 100. Het album behaalt de platina status, evenals opvolger ‘Fortune Fairytales’. Prince nodigt Lois Lane vervolgens uit als support act van zijn Europese Nude-tour en levert twee singles aan voor het album ‘Precious’. ‘Hear Me Out’ uit 2000 is het laatste studioalbum van Lois Lane. In 2004 viert de band hun 20-jarig bestaan met een uitgebreide tour. Lois Lane doet vervolgens nog een tour met ABBA-covers en een reeks optredens met Motown-klassiekers

 

Check hier de laatste video van het nieuwe album.

 

Bestel hier uw tickets! Zondag 13 april in Luxor Live.

 

Is dit alles?