MENU SLUIT
17.12.2019

Luxor Live genomineerd voor Beste Podium van Nederland

Luxor Live is genomineerd voor de IJzeren Podiumdieren, de peer-to-peer-vakprijzen die jaarlijks door de Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) worden uitgereikt tijdens conferentie Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Het is voor het eerst dat Luxor Live is genomineerd in de categorie Beste Podium. In de categorie Beste Podium neemt Luxor Live het op tegen Rotown (Rotterdam), Hedon (Zwolle) en Muziekgieterij (Maastricht).

Sinds 2016 ging Luxor Live van 63.000 naar ondertussen meer dan 100.000 bezoekers per jaar. In de begeleidende tekst bij de nominatie wordt Luxor Live dan ook vooral geroemd om haar prestaties: “effectief krikt Luxor Live het landelijk gemiddelde van andere middelgrote poppodia in de statistieken van de VNPF omhoog en behaalt resultaten die zelfs sommige grote podia overstijgen”.

Hoe presteert Luxor Live t.o.v. andere middelgrote podia volgens de statistieken van de VNPF?
– Luxor Live haalt slechts 14,2% van haar omzet uit subsidiegelden, 20% onder gemiddeld.
– Van meer dan 300 producties per jaar was slechts 2,6% niet aan popmuziek gerelateerd, ruim 10% onder gemiddeld.
– 46,1% van de omzet kwam voort uit kaartverkoop, ruim 10% bovengemiddeld.
– 37,1% van haar omzet haalt Luxor Live uit horeca inkomsten, 10% bovengemiddeld.

De manier waarop Luxor Live in het podium investeert wordt aangehaald: “winst wordt terug geïnvesteerd in het podium, bijvoorbeeld in het verbeteren van de akoestiek en volledig nieuw licht- en geluid voor haar grote zaal. Zo kan Luxor Live sinds dit jaar ook licht- en geluidstechnisch meedraaien op het hoogste niveau”.

Ook buiten de muren van het poppodium is de kracht van Luxor Live voelbaar: “in 2019 was Luxor Live initiator van de nieuwe festivals Zomervreugde Festival (5.000 bezoekers op Papendal) en Watermeloen Festival (2.500 bezoekers in De Melkfabriek), programmeerde popmuziek en dansfeesten in Musis Arnhem en Theater Oostpool en verzorgde o.a. het muziekprogramma van Hoogte80 Festival en Strand Zuid”.

De rol die de organisatie aanneemt als aanjager van talentonwikkeling wordt tevens benadrukt: “Luxor Live zet zich binnen- en buiten Arnhem intensief in als mede-initiator van Poppunt Gelderland en d.m.v. de innige samenwerking met Popcentrum Jacobiberg dat op haar nieuwe locatie in 2,5 jaar tijd uitgroeide tot de grootste creatieve broedplaats van Nederland, met 17 oefenruimtes, meer dan 70 bands, dj’s, producers en een popschool”.

Luxor Live directeur Stefan Rebergen reageert verheugd op de nominatie: “wij zijn heel erg trots dat we zijn genomineerd voor Beste Podium. Bij Luxor Live doen we meer met minder. We zijn het middelgrote poppodium waar gemiddeld meer popmuziek wordt geprogrammeerd en waar meer publiek van popmuziek geniet. Nu nog de winst pakken in Groningen”.

De winnaars van de IJzeren Podiumdieren 2019 worden op zaterdag 18 januari 2020 bekend gemaakt tijdens Noorderslag in de grote zaal van de Oosterpoort in Groningen.

Is dit alles?