MENU SLUIT
17.10.2013

Nieuwe Americana in Luxor Live

Nieuwe Americana in Luxor Live

 
Vanavond speelt de uit New York afkomstige Israel Nash Gripka in Luxor Live. 
 
Hij is een van de toppers uit het nieuwe, jonge Americana/ roots circuit. Een genre dat momenteel behoorlijk ‘in’ is te noemen. Americana is een verzamelnaam voor een muziekstijl waar een grote verscheidenheid aan artiesten bij in valt te delen. Over het algemeen wordt hier muziek mee getypeerd die is afgeleid van authentieke country, folk en blues in een modern jasje. Alternatieve country, rootsmuziek en indiepop zijn termen die er aan verwant zijn.
Israel Nash Gripka wordt nogal eens vergeleken met Neil Young; zoals afgelopen dinsdag, in een mooi stuk over deze artiest in de Volkskrant.
 
Als belangrijke invloed voor de hedendaagse americana wordt de muziek van The Band, Gram Parsons en Townes Van Zandt genoemd. De meeste vertolkers komen uit de Verenigde Staten.
Maar ook in Nederland zijn er steeds meer vertegenwoordigers te vinden. Tim Knol en Danny Vera zijn relatief bekende namen. 
 
Luxor Live doet natuurlijk mee aan de trend en heeft een aantal mooie namen in dit genre op het programma staan. De zojuist genoemde Danny Vera, met zijn band verantwoordelijk voor de muziek in tv-programma’s als Voetbal International en Tour du Jour speelt op donderdag 27 februari in Luxor Live.
 
Volgende week brengen vijf gerenommeerde muzikanten van bands als De Dijk, Normaal en Sjako! een ode aan de legendarische muziek van The Band. 
Onder de naam And The Band Played On weten deze heren de muziek van The Band werkelijk opnieuw tot leven te brengen. Een avond vol klassiekers als The Weight, Up On Cripple Creek, The Night They Drove Old Dixie Down, Stage Fright, It Makes No Difference, I Shall Be Released en nog veel meer. Authentiek klinkend en vol overgave gespeeld, inclusief de karakteristieke gloedvolle driestemmige leadzang.
 
Is dit alles?