MENU SLUIT
23.11.2016

Op avontuur met NITS

De heren van Nits zijn inmiddels op leeftijd, maar betekent niet ze achteroverleunend teren op hun oude successen. Nits staat nog altijd voor vernieuwing en avontuur.

Zo gingen ze dit jaar een spannende samenwerking aan met het Scapino Ballet met de voorstelling Ting! De voorstelling werd 20 keer gespeeld in een uitverkocht Ferro Dome in Rotterdam. De toeschouwers werden meegenomen in een tijdloze fantasiewereld, soms grotesk en gevaarlijk, dan weer ontroerend en po√ętisch. Een prachtig nieuw hoofdstuk aan het oeuvre van Nits, een band die niet alleen in Nederland furore maakte, maar in heel Europa een grote schare fans heeft opgebouwd.
Nits wordt in 1974 door Henk Hofstede en Alex Roelofs opgericht als The Nits. Met de komst van Michiel Peters en Rob Kloet wordt begonnen met het maken van demotapes en het zoeken naar een eigen geluid. In 1977 wordt de eerste single uitgebracht. Yes Or No wordt veel gedraaid op de radio, maar een echte hit levert het niet op. De band brengt enkele goed ontvangen albums uit, maar succes blijft vooralsnog uit. Dat verandert als toetsenist Robert-Jan Stips begin jaren tachtig The Nits komt versterken. In 1983 komt de plaat Omsk uit en daarvoor ontvangen ze hun allereerste Edison. Met de single Nescio scoort The Nits hun eerste top tien-hit.
Het is het begin van een zeer succesvolle periode. Adieu Sweet Bahnhof, In The Dutch Mountains, Sketches of Spain en J.O.S. Days groeien uit tot klassiekers in de Nederlandse popmuziek, meerdere albums worden bekroond met Edisons en de BV Popprijs en de band tourt met veel succes door heel Europa. Dat ze in die tijd een grote naam hebben opgebouwd, blijkt wel uit een verzoek van de vorige week overleden Leonard Cohen. De Canadese muzikale grootmeester vroeg zanger Henk Hofstede destijds of Nits mee op tour wilde als begeleidingsband! Een verzoek dat door Hofstede beleefd werd afgewezen, omdat Nits het in die tijd veel te druk had…
Vanaf de jaren negentig blijven echte grote hits uit, maar Nits (het voorvoegsel The is verleden tijd) blijft aan de weg timmeren met vernieuwende maar niet altijd even toegankelijke muziek. Ze experimenteren met klassieke muziek, maken dan weer een luchtige popplaat (dAdAdA) en maken samen met cabaretier Freek de Jonge een aantal voorstellingen onder de naam Frits. Die samenwerking kreeg veel aandacht dankzij Achter De Dijken, een ludieke bewerking van Nits-song In The Dutch Mountains. Maar het einde van Nits lijkt nabij als bandleden steeds vaker allerlei solo-projecten beginnen, maar toch blijft de band met tussenpozen actief.
En anno 2016 is Nits nog altijd niet weg te slaan van de internationale podia. Vorig jaar verscheen nog een succesvol live-verzamelalbum Hotel Europa. In december doet Nits een kleine nederlandse clubtour die als titel BRNO heeft meegekregen. Waar die titel precies naar verwijst is nog een mysterie, maar dat wordt ongetwijfeld ontrafeld als de heren van Nits op 29 december het podium van Luxor Live zullen betreden!

BESTEL TICKETS

Is dit alles?