MENU SLUIT
15.05.2019

Programma Herman Centraal #29

Op dinsdag 21 mei staat de volgende, alweer 29ste, editie van Herman Centraal gepland en is er weer een gevarieerd programma opgesteld. Politiek, natuur, cultuur en zelfs een ‘culinair’ item komen aan bod! Wat hebben de redactie en presentator Basti Baroncini ditmaal voor ons in petto?

Arnhem gasloos: we moeten binnen 30 jaar van het gas. Goed idee?
Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moeten er flinke stappen worden gezet. Gemeente Arnhem wil alle woningen vóór 2050 van het gas. Een ingrijpende maatregel, die zowel logistiek als financieel nogal wat voeten in aarde heeft. Want wanneer zijn alle wijken aan de beurt? Welke alternatieven voor gas zijn er? Gaan alle wijken over op stadsverwarming? Of moeten we individueel een warmtepomp aanschaffen? En wie gaat dat eigenlijk allemaal betalen?! We gaan in gesprek met wethouder Cathelijne Bouwkamp. Haar partij GroenLinks won onlangs glansrijk de gemeenteraadsverkiezingen. Het liefst zou ze flink met de bezem erdoor gaan en alles anders aanpakken. Maar met een plan dat de komende dertig jaar bruikbaar moet zijn, ontkom je niet aan polderen en samenwerken. Basti geeft voorstanders en tegengeluiden het podium.

Leve het levenslied!
Wist jij dat er een opleiding was voor volkszangers? Komend schooljaar zullen de eerste studenten van de School van het Nederlandse Lied afzwaaien. Femke Vernij (oprichter en coördinator van de School van het Nederlandse Lied Rijn IJssel) komt samen met Willie Oosterhuis (initiator/presentator Mega Piraten Festijn en docent aan de School van het Nederlandse Lied) vertellen waarom de opleiding meer is dan een ‘smartlappenacademie’. Over de snik in de stem van de volkszanger en de kloof tussen volk en elite in de muziekindustrie. Natuurlijk zijn er ook optredens van twee studenten van de opleiding: Donna Kronenberg (kleinkunst) en Angela Teunissen (volksmuziek).

Zintuigenserie: hoe smaakt Arnhem?
Jij denkt vast ook aan Arnhemse Meisjes als we het hebben over de smaak van Arnhem. In onze zintuigenreeks zijn we, na horen en ruiken, toe aan proeven. We hebben Edwin Flores (Casa Foresta) uitgenodigd om ons in te wijden in de wereld van het wildplukken. Wildplukken? Jazeker! Want er is zoveel lekkers te ontdekken in Arnhemse parken, bossen en bermen! En het is ook nog een stuk gezonder dan een pak Arnhemse Meisjes. Kom proeven!

Stadsgroen met Jeroen: lente / zomer
Jeroen Glissenaar, boswachter van Arnhem, leerde ons in de herfst waar we in de Arnhemse wijken stoeprucola kunnen oogsten. Ook vertelde hij in een eerdere editie over de geheime wandelgangen van de Arnhemse ratten tijdens de winter. Maar misschien zijn we nog wel benieuwder naar de lentes en zomers in onze stad. Komende editie zal hij ons, afhankelijk van het weer, meenemen langs ontluikende Arnhemse voorjaarsparken of zomerse natuurterrassen en verkoelende watertjes. Wat typeert een zonnige, groene dag in Arnhem? Jeroen vertelt het ons.

Als je vriend een crimineel was
De partner van Angela Wals biechtte tijdens een wandeling ineens op dat hij als zeventienjarige een serie overvallen had gepleegd. Behalve stomverbaasd en verward maakte dit nieuws Angela ook nieuwsgierig. Hoe komt een ogenschijnlijk gelukkige jongen tot zo’n daad? Ze ging op onderzoek naar de verhalen van de slachtoffers en naar emoties als berouw en spijt. Angela schreef een boek over deze heftige periode uit het leven van haar partner. En Basti gaat met haar in gesprek over haar zoektocht. Hoe ga je om met het donkere verleden van je partner? Hoe ontdek je nuances in tegenstellingen als goed en kwaad

Is dit alles?