MENU SLUIT
17.01.2023

Recordaantal bezoekers in uitdagend 2022

In een jaar waarin de culturele sector worstelde met wegblijvende bezoekers, personeelstekorten, programma uitval en een tekort aan nieuw programma, is het Luxor Live gelukt om te groeien, met meer programma, grotere namen en een bloeiende lokale muziekscene.

Ondanks dat de culturele sector pas eind februari weer volledig open mocht, hebben we ons eigen bezoekersrecord uit 2018 (100.000 bezoekers) verbroken met een recordaantal van 121.000 bezoekers in 2022. Wat bezoekersaantallen betreft bleek iedere maand dat Luxor Live in 2022 open was, de beste uit onze geschiedenis.

De nasleep van de pandemie had een uitzonderlijk volle agenda tot gevolg met heel veel nieuw én doorgeschoven programma. Dankzij voldoende aanwas van nieuwe medewerkers en de terugkeer van loyale freelancers, horecamedewerkers en vrijwilligers, hebben we meer dan 300 producties probleemloos doorgang kunnen laten vinden.

Een deel van de groei is te verklaren door de grootschalige evenementen die we hebben geprogrammeerd voor de nieuwe evenementenlocatie De Melkfabriek, die we samen met evenementenorganisator LOC7000 hebben gerealiseerd in de oude Cobercofabriek aan de Rijnkade. Met een grote diversiteit aan activiteiten, waaronder Boogie Nights Festival, 8Bahn Kingsday Festival, Fabrik Festival, Watermeloen Verjaardagsfestival en een optreden van The Dutch Queen Tribute trokken we 25.000 bezoekers naar De Melkfabriek.

Naast het programma dat we in De Melkfabriek hebben geprogrammeerd, zijn we in 2022 de samenwerking blijven aangaan met bestaande samenwerkingspartners als Hoogte80 Festival, Fashion and Design Festival Arnhem, Zomervreugde Festival, Popcentrum Jacobiberg en zalen als Musis & Stadstheater en Jongerencentrum Willemeen.

Ook het aanbod van internationaal programma was onderhevig aan de nasleep van de pandemie. Toch wisten we internationale top-acts als White Lies, Therapy?, Laibach, Cowboy Junkies, The Baseballs en de spraakmakende Oekraïense songfestival hit Go_A naar Arnhem te halen. Opvallend is de grote hoeveelheid populaire Nederlandse acts die in 2022 hun weg naar ons podium wisten te vinden. Populaire acts als Goldband, BLØF, Eefje de Visser, Suzan & Freek, Typhoon, Frank Boeijen, RONDÉ, Son Mieux, Diggy Dex, Wende en Froukje speelden allemaal in een uitverkocht Luxor Live.

Luxor Live nam ook in 2022 het voortouw in het ondersteunen van de lokale popscene. Binnen het livestreamplatform Arnhem Live ontstane concepten vonden doorgang met live publiek binnen Luxor Live en bij andere Arnhemse podia als Willemeen en Café Bosch. Voorbeelden hiervan zijn, het vanuit PLANK Arnhem geïnitieerde De Alles Arnhem Meeting en de vanuit Poppunt Gelderland geïnitieerde evenementen #supportyourlocals en GROWE, een nieuwe gratis toegankelijke open podium avond voor lokaal hiphop talent.

Dat we in een uitdagend 2022 de stijgende lijn konden doorzetten, maakt dat we met gepaste trots terugkijken op een bijzonder jaar.

Is dit alles?