MENU SLUIT
14.09.2016

De rijke geschiedenis van Janis Joplin’s original band Big Brother & The Holding Company

Big Brother & The Holding Company werd in 1965 opgericht door Sam Andrew (zang, gitaar) en Peter Albin (zang, bas). Met de komst van Dave Getz (drums), James Gurley (leadgitaar) en blueszangeres Janis Joplin, maakte de band een ontwikkeling door die ze tot wereldsterren zou maken.

 
Het eerste belangwekkende optreden was op het legendarische Monterey International Popfestival in 1967, één van de eerste grote festivals in de USA. Big Brother & The Holding Company wist zich in de kijker te spelen tussen gelijkgestemden als Jefferson Airplane, Country Joe and the Fish en Jimi Hendrix. Vooral de uitvoering van Big Mama Thornton’s ‘Ball & Chain’ maakte veel indruk. Het optreden op Monterey betekende de definitieve doorbraak voor Big Brother & The Holding Company en met Janis Joplin aan het roer had de band een uniek talent aan de haak geslagen.

De eerste plaat (die vlak na dit festival werd uitgebracht) viel, in vergelijking met de energieke live performance waar de band inmiddels bekend om was geworden, een beetje tegen. Gelukkig werd deze echter snel overtroffen; het grote platenlabel ‘Columbia’ had de band zien optreden op Monterey en nodigde ze meteen uit om een plaat op te nemen. Dit resulteerde in de grote doorbraak: ‘Cheap Thrills’. De plaat bevat een mix van blues en psychedelica en etaleert klassiekers als ‘Piece of my Heart’, ‘Ball & Chain’ en ‘Summertime’. Big Brother & The Holding Company kon zich meten met de beste bands van die tijd. ‘Cheap Thrills’ groeide uit tot een klassieker en behoort volgens Rolling Stone magazine nog altijd tot de 500 beste albums allertijden.

93_121

Toen Janis Joplin, die inmiddels was uitgegroeid tot een ware sensatie, in 1968 besloot solo verder te gaan, betekende dit de nekslag voor de band. Er werden nog enkele platen gemaakt, met o.a. Nick Gravenites (The Electric Flag) en zangeres Kathi McDonald, maar het niveau van ‘Cheap Trills’ werd niet meer gehaald. In 1970 overleed Janis Joplin op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Twee jaar later besloot Big Brother & The Holding Company te stoppen met optreden.

Vijftien jaar na dato kwam Big Brother & The Holding Company weer bijeen in de originele bezetting. Met zangeres Michelle Bastian aan het front liet het nieuwe werk een wat harder bluesrock geluid horen. Inmiddels speelt de band alweer bijna dertig jaar samen, tegenwoordig zonder de in 2015 overleden Sam Andrew en zangeres Michelle Bastian die is vervangen door Eileen Humphreys. De sound is tegenwoordig weer wat meer psychedelisch, oude klassiekers worden weer volop gespeeld en zangeres Eileen Humphreys weet Joplin’s zangpartijen op overtuigende wijze te vertolken. Voor de liefhebbers een feest der herkenning en een openbaring voor nieuwkomers!

Op zondag 16 oktober kunt u Janis Joplins’s Original Band Big Brother & The Holding Company live aan het werk zien in de grote zaal van Luxor Live!

 
BESTEL TICKETS

Is dit alles?