MENU SLUIT
17.02.2015

Spyro Gyra uitgelicht

1974 – Buffalo, New York

Jay Beckenstein (saxofoon) richt samen met zijn jeugdvriend Jeremy Wall (keyboard) een fusion jazzformatie op en speelt als naamloze band met een wisselende bezetting in diverse clubs en podia. Tot een zaalhouder reclame voor hen wil maken en vraagt hoe de groep heet. Beckenstein, nog schoolgaand, heeft het bij biologieles net over Spirogyra (groene algen) gehad en zo is de naam Spyro Gyra geboren!

 

Samen met Jim Kurzdorfer en Tom Walsh boekt de band voorzichtig haar eerste successen en breidt ze zich uit. Gedurende de jaren 70 voegen ook Chet Catallo (gitaar), Eli Konikoff (drums), Gerardo Velez (percussie) en David Wofford (bas) zich bij de band.

 

Geinspireerd door o.a. Miles Daves, The Beatles, Return to Forever, Weather Report en James Brown brengt Spyro Gyra in 1979 hun meest succesvolle album “Morning Dance”uit, met de gelijknamige hit Morning Dance en Song for Lorraine.

 

Inmiddels is de band 40 jaar, 29 studioalbums en wereldwijd meer dan 25 miljoen verkochte platen verder! En nog steeds mag Spyro Gyra zich rekenen tot een van de meest succesvolste fusion/jazzbands ter wereld. Hun tijdloze muziek is een mix van diverse stijlen: jazz, rhtythm-and-blues, salsa, soul en funk worden moeiteloos samengevoegd tot een harmonisch geheel en hun nummers zijn nog steeds veelvuldig te beluisteren op de diverse jazz- en easy listening zenders op de radio.

 

Dat ze nog lang niet uitgespeeld zijn blijkt wel uit het feit dat hun laatste vier albums goed waren voor een Grammy nominatie. Samen met Tom Schuman (keyboards), Julio Fernandez (gitaar), Scott Ambush (bas) en Lionel Cordew (drums) weet Beckenstein nog steeds het publiek in vervoering te brengen met fijne, jazzy vibes.

Check deze live opnamen op het Java Jazz Festival uit 2013

 

Na een korte tour door de VS doet de band in maart Europa aan en gelukkig ontbreken zij niet op de agenda van Luxor Live! Laat je (muzikanten)hart stromen en maak je op voor een geweldige avond met Spyro Gyra!!

 

BESTEL TICKETS

Is dit alles?