MENU SLUIT
03.02.2015

West-Afrikaanse muziekhelden in Luxor Live!

12 Februari komen twee van West -Afrika’s grootste muzikanten Luxor Live verblijden met een bezoek aan het benefiet concert dat wordt georganiseerd door Miss Guinee Holland 2014, Terna Diawara. 100% van de opbrengst van deze avond komt ten goede aan de bestrijding van Ebola in Guinée.

 

Sekouba "Bambino"  is een begrip in Guinee en ver daarbuiten, zijn bijnaam” The golden Voice” zegt niks teveel. Bambino mag dan het Italiaanse woord voor kind zijn maar Sekouba Bambino is bepaald geen kleintje. De zanger uit Guinee kreeg die bijnaam toen hij ging zingen bij Bembeya Jazz waar al een Sekou Diabaté in speelde. Bambino kwam terecht bij Bembeya Jazz op verzoek van Sékou Touré, niemand minder dan de president van Guinee. Hij had de 19-jarige Sekouba horen zingen en wilde per se dat hij lid zou worden van Bembeya, destijds de belangrijkste groep van Guinee. Het leverde Diabaté een sterrenstatus op in heel West-Afrika. Sekouba’s ouders stammen beiden af van griots, de West-Afrikaanse kaste van muzikanten en verhalenvertellers.

Nadat Bembeya uit elkaar viel werkte Bambino samen met muzikanten als Youssou N’Dour, speelde  een grote rol bij Salsa grootheden Africando en maakte solo platen die heel West- Afrika mee kan zingen.

 

Ook Sekou “Diamond Fingers” Diabaté (ja, die andere!) beschikt over de heldenstatus. Deze invloedrijke gitarist uit Guinee heeft in 1961 het nationale orkest Bembeya Jazz opgericht dat zich tot op de dag van vandaag een van de meest legendarische bands uit West Afrika mag noemen. Sekou Diabaté was ook lead gitarist op Salif Keita’s doorbraakplaat Mandjou en liet overal zien dat gitaarhelden niet alleen uit Europa en het westen komen.

 

Gitaarvirtuoos Layba Diawara, die ook in Bembeya Jazz heeft gespeeld zal deze avond meespelen.

 

Het Tropisch Dj collectief De Tropen zal voor swingende muzikale ondersteuning zorgen.

 

Iedereen komt deze avond belangeloos spelen in de strijd tegen Ebola. Een avond om nooit te vergeten, voor een goed doel.

 

BESTEL TICKETS

Is dit alles?