MENU SLUIT
14.07.2015

What happened, Miss Simone?

“De enige manier om tegenwoordig uit te leggen wie ik ben, is door een lied te zingen.” Aldus Nina Simone.  Het is al een tijdje de spreekwoordelijke talk of the town: Op Netflix is momenteel de documentaire What Happened, Miss Simone te zien. Een gigantische hit en nu al uitgeroepen tot dé documentaire van dit jaar. En we zijn dan ook super trots dat er twee prachtige shots in te zien zijn van Luxor Live!! 

 

De documentaire, geregisseerd door Liz Garbus, brengt een bijzonder open en eerlijk beeld over een vrouw die zowel lief en innemend was als woedend en verbolgen. Maar meer nog dan dat was ze een van de meest intrigerende artiesten aller tijden. Met nog nooit eerder vertoonde opnamen, zeldzame archiefbeelden en bekende nummers. En ook haar familie, direct betrokkenen en zijzelf komen aan het woord.

 

Nina Simone was zowel activist als zangeres. Tegen onrecht kon ze niet.  Maar naast haar strijd voor de civil rights movement, had ze ook haar persoonlijke demonen te bevechten. Ze was grillig en intens en precies zo zong ze ook. Na 1970 verliet Miss Simone de VS en woonde onder andere op de Cariben, in Afrika en Zwitserland. Met Nederland had ze een bijzondere band. Na een heftige periode met vele ups en downs en weinig tot geen optredens, vestigde zij zich hier in de jaren 80. Eerst in Nijmegen en later in Amsterdam. Met behulp van vrienden kreeg ze haar leven weer op de rit en begon weer muziek te maken en op te treden. En dat deed ze in diezelfde periode ook in Luxor, te zien in de documentaire. Iemand die er destijds bij was reageerde op ons Facebookbericht: “Ik ben naar dat concert geweest. Ze kwam te laat en het concert was veel te kort, toch heb ik er zéér goede herinneringen aan.” En wij gloeien hier best een beetje van trots.  Als dat prachtige pand van ons toch eens kon vertellen…. 

 

Is dit alles?