MENU SLUIT
21.12.2016

Afrobeat-legende in Luxor Live

Fela Kuti

Opzwepende ritmes, veel percussie en energieke blazers gecombineerd met Amerikaanse funk en jazz, dat zijn de belangrijkste elementen van de muziekstijl die bekend is geworden als Afrobeat. De grondlegger van dit genre is de legendarische Nigeriaanse muzikant Fela Kuti die in de jaren zeventig en tachtig grote successen vierde met zijn legendarische begeleidingsband Afrika 70. Fela Kuti is inmiddels niet meer onder ons, maar een aantal leden van zijn oude band zijn nog altijd actief. Zo ook Oghene Kologbo, de meesterlijke gitarist van Fela Kuti, die met zijn herkenbare strakke spel een belangrijk onderdeel vormde van de sound die de Afrobeat bepaalde. En deze Oghene Kologbo komt op donderdag 2 februari naar Luxor Live!

Afrobeat

Afrobeat staat tegenwoordig weer volop in de belangstelling. Jonge hippe muzikanten hebben deze energieke Afrikaanse muziekstijl omarmd en hebben er hun eigen draai aangegeven. Een van de belangrijkste vertegenwoordigers van deze vernieuwde Afrobeat is Jungle By Night. Deze negenkoppige band uit Amsterdam wordt door Seun Kuti, de zoon van Fela, zelfs de toekomst van de Afrobeat genoemd. Een fantastisch compliment, maar degenen die Jungle By Night twee weken geleden in een stampvol Luxor Live aan het werk zagen, snappen waarom! De Afrobeat zit de jongens van Jungle By Night diep in de vezels en de band zorgde dan ook voor een onvergetelijke avond!

Oghene Kologbo

Met Oghene Kologbo komt één van belangrijkste vertegenwoordigers van de originele Afrobeat naar Arnhem. Samen met drummer Tony Allen was hij de vaste steunpilaar van Fela Kuti. Maar ook nadat Fela Kuti was overleden, bleef Kologbo een veelgevraagde muzikant. Zo wisten artiesten als Stevie Wonder, James Brown, Lester Bowie en Paul McCartney hem te vinden voor zijn kenmerkende sound. Donderdag 2 februari staat Oghene Kologbo in Luxor Live en zal hij worden bijgestaan door de Arnhemse rootsband Leeways. Afrobeat revisited!

BESTEL TICKETS

Is dit alles?