MENU SLUIT
23.12.2015

De echte Sabrina Starke

De muziek van de Rotterdams Surinaamse Sabrina Starke is te beschrijven als laidback, soulful, jazzy met af en toe een knipoog naar het folk genre. Aan mooie gitaarpartijen, een vleugje viool en natuurlijk een dijk van een stem geen gebrek. Met Tracy Chapman, Nina Simone en Bill Withers als grootste inspiratiebronnen, probeert Sabrina Starke met haar muziek mensen te inspireren en na te laten denken over hun eigen leven en dromen.

In 2008 brak Sabrina Starke door bij het grote publiek met het album Yellow Brick Road, inmiddels heeft ze haar vijfde album uitgebracht genaamd Sabrina Starke. Geheel zelf geproduceerd is dit haar meest persoonlijke plaat tot nu toe. Een album vol prachtige, dromerige songs met een diepe boodschap. De eerste, Next Man, bracht Starke in augustus van dit jaar uit met een indrukwekkende clip waarin ze vecht tegen vooroordelen.

Op de hoes van dit nieuwe album staan 37 Nederlandse zwarte vrouwen. “Veel van hen kende ik goed, anderen helemaal niet, maar zij doen allemaal iets wat ik mooi en inspirerend vind: acteren, schrijven, zingen, kunst maken, maar zeker ook sociaal werk. Deze vrouwen samen vormen een beeld dat ik als jong meisje niet heb gezien.”

De zangeres vertelt dit in een artikel terug te vinden op nu.nl; “De zwarte rolmodellen op de Nederlandse televisie en in bladen waren op één hand te tellen: Sylvana Simons, Jetty Mathurin, Gerda Havertong, Nelli Cooman en Ruth Jacott.” De zangeres vindt dat er nog een lange weg te gaan is “in de acceptatie van ons zwart zijn. Onze geschiedenis van onderdrukking drukt nog altijd op ons.”

“Mijn ouders gaven me veel liefde, maar ze waren emotioneel gesloten. Ik kreeg mee dat ik sterk moest zijn, snel dóór moest als er iets was. Vrij en open was het bij ons niet. Dat heeft me geblokkeerd, als artiest en als mens.”

Het laatste abum is het vijfde en meest persoonlijke album tot nu toe. Kom op vrijdag 8 januari naar Luxor Live om de echte Sabrina aan het werk te zien!

Bestel tickets

Is dit alles?