MENU SLUIT
22.11.2015

Exclusief club-optreden Harry Sacksioni!

Harry Sacksioni gaat voor het eerst het clubcircuit in. ,,Best spannend, ik heb geen idee wat ik er van moet verwachten. De intieme setting zal in elk geval veel ruimte geven voor interactie met het publiek en daar houd ik wel van”, vertelt de meestergitarist aan de redactie van dagblad Almere Dichtbij. Zijn eerste try-out van ‘Welcome to the club’ optreden was in Almere, op vrijdag 27 november is hij te zien in Luxor Live.

Harry Sacksioni is dit jaar 65 geworden en dat viert hij niet alleen met een jubileumtour in de voor hem vertrouwde theaters, maar ook met een aantal exclusieve cluboptredens. ,,Daar breng ik een aangepast programma, met nummers die daar naar mijn idee het meest geschikt voor zijn. Als de clubtour bijvoorbeeld een jonger publiek trekt, zal ik waarschijnlijk meer stevigere nummers uit de kast trekken. Keuze genoeg, want ik heb in al die jaren zo ontzettend veel nummers en arrangementen gemaakt dat ik wel drie of vier programma´s zou kunnen vullen”, aldus de gitarist, die kan putten uit een oeuvre dat inmiddels zo’n 30 platen en cd’s omvat.

Killy Killy Song
Het wordt in elk geval een funky programma, waarbij de hoogtepunten uit zijn carrière absoluut voorbij komen. ,,Zoals bijvoorbeeld de Killy Killy Song die ik heb geschreven in Afrika. Ik wilde daar een houtsnijwerk kopen en had gehoord dat ik moest afdingen. Ik bood daarom de helft van de vraagprijs, waarop de verkoper uitriep: You killy killy me”, lacht Sacksioni. ,,Ik schrok zo dat ik voortaan gewoon overal de vraagprijs betaalde. Maar zo ontstaan mijn nummers. Altijd door een voorval of een gevoelsmoment. Verder denk ik nooit zoveel na over hoe ik nou eigenlijk een nummer componeer. Ik ben bang dat als ik het te veel ga ontleden, ik het kwijtraak.”

Sacksioni Methode
Sacksioni werd eerder dit jaar voor de derde keer op rij uitgeroepen tot Beste Akoestische Gitarist van de Benelux. Hij is bekend om zijn veelbeproefde rechterhandtechniek, de zogenaamde ‘Sacksioni Methode’. ,,Ik heb mijzelf eigenlijk aangeleerd om in mijn eentje drie à vier  partijen tegelijkertijd te spelen. Zo speel ik de bas, de begeleiding, de melodie en daarbij ook nog een stukje percussie.”

Zijn techniek heeft hij beschreven in een bijna 400 pagina’s tellend lesboek. Beginnend bij de basis werkt hij toe naar zijn meest geavanceerde technieken uit een groot aantal van zijn composities en arrangementen. ,Ik geef zelf geen les, dat is absoluut niks voor mij, maar op deze manier kan ik deze techniek toch overdragen op een nieuwe generatie. De methode is niet aan te slepen en wordt veel gebruikt door muziekscholen. Ik ben benieuwd of er straks jonge gitaristen in de zaal staan die met mijn methode werken.”

Digmon Roovers
Sacksioni heeft erg veel zin in de clubtour en het spelen op de poppodia. ‘Ik ben heel benieuwd wat voor publiek daar op af komt, ik heb er in elk geval veel zin in.” Hij wordt tijdens zijn cluboptreden bijgestaan door gitarist Digmon Roovers. ,,Een van de meest funky bassisten die ik ken. Hij speelt door middel van een zogeheten octivider, een baspedaal, bas op zijn gitaar en is daardoor zowel als bassist als gitarist inzetbaar. Hij legt een steady en groovend fundament, waarop het voor mij heerlijk spelen is.”

Mis deze exclusieve show niet. Bestel nog snel je tickets

 

Met dank aan Petra Onderwater

http://m.dichtbij.nl/almere/artikel/4196753/-

 

 

 

Is dit alles?