MENU SLUIT
31.05.2016

Net bevestigd: Eilen Jewell

Queen of the minor Key naar Luxor Live

Als we de titeltrack van Eilen Jewells voorlaatste album moeten geloven, voorspelde een zigeunervrouw bij haar geboorte een toekomst vol ‘sad songs and whiskey’ op een barkruk als troon. Die barkruk mag de Amerikaanse inmiddels hebben ingeruild voor concertpodia over de hele wereld, de sad songs zijn er gelukkig nog steeds.

Geboren in Boise (Idaho) begint Jewell op zevenjarige leeftijd met pianolessen, waarbij ze al snel een voorkeur laat blijken voor klassieke blues-zangeressen als Bessie Smith en Billie Holiday. Daarna begint een rondreis langs alle uithoeken van de Verenigde Staten: via Santa Fe en Los Angeles komt ze aan de oostkust terecht in Boston, waar ze al snel midden in de lokale muziekscene belandt. Daar ontwikkelt ze haar zo kenmerkende, ingetogen stemgeluid verder en verwerkt ze ondertussen die klassieke blues-invloeden met de country-folk die ze om zich heen hoort en ziet.

Het leidt in 2005 tot een eerste live-demo en – later dat jaar – studio-album Boundary County, wat haar een contract oplevert bij het Signature Sounds-label. Er volgen nog vier platen vol hedendaagse retro-country, blues-soul en folk-noir, waarvan het vorig jaar verschenen Sundown Over Ghost Town laat zien dat Jewell nog steeds tot de beste ‘sad song’-vertolkers in het genre hoort. Op 8 september staat (samen met het Bootleg Betty) ze in Luxor Live: een aanrader voor liefhebbers van Gillian Welch, Lucinda Williams en Jolie Holland.

BESTEL TICKETS

 

Is dit alles?