MENU SLUIT
09.03.2016

Uitgelicht: Amsterdam Klezmer Band

Een bonte verzameling balkan, gipsy, ska, jazz, hiphop en bovenal: klezmer. Vrij vertaald betekent dat ‘dik feest met veel uitroeptekens’. Van een goed huwelijk mag gesproken worden; de band is dit jaar twintig geworden. Het zevental heeft nagenoeg een monopolie als Nederlandse Balkan-feestband en grijpt terug naar alle muzikale roots.

Oyoyoy

Wie jarig is trakteert. Amsterdam Klezmer Band (AKB) doet het op zijn eigenwijze manier en geeft een feestje cadeau: studioalbum Oyoyoy. De achtste plaat schippert tussen feest en folk, uitbundig en introvert. Vanzelfsprekend horen daar de nodige hoempapa’s met huppelende accordeon, kort knallende blazers en hyperkinetische gipsyklanken bij.

Klezmer

De wortels van klezmer muziek gaan ver terug. “Klezmer” is de officiële benaming voor Jiddische/Hebreeuwse volksmuziek. Samengetrokken uit de woorden: “kli”, dat instrument betekent, en “zemer”, melodie. De gedachte erachter is dat er soms nieuwe melodieën worden bedacht en oude raken vergeten, maar er is altijd een overvloedige hoeveelheid melodieën waar een muzikant uit kan kiezen.
In de vijftiende eeuw was deze muziek puur religieus, een paar eeuwen later werd de muziek echte “volksmuziek”, en traden de klezmorim (muzikanten die klezmer maken) op op feesten en partijen, waarvan de Joodse bruiloft het bekendste voorbeeld is. Veel van de klezmermuziek die tegenwoordig in Nederland gemaakt wordt leunt sterk op de Amerikaanse traditie, met veel blazers en een tamelijk extravert karakter.

Blijvende indruk

Ook daar liggen de eerste muzikale stappen van wat de AKB werd. Ze brengen naast traditionele klezmerliedjes eigen materiaal dat sterke invloeden uit de ska en de muziektradities van de Balkan kent. Allen zeer bedreven op hun eigen instrument, combineren ze sfeer en swing met melancholie en beschouwing. Muziek die vrijwel iedereen live met een blijvende indruk achterlaat.

Kaartverkoop gestart

Op vrijdag 18 maart komen ze naar Luxor Live. Huppelen, springen en gek doen op balkanbeats, ska-trompetters en een snufje zigeunermuziek. Dat is ongeveer wat je te wachten staat. Onze barmedewerkers zetten de vodka alvast klaar.

BESTEL TICKETS

Is dit alles?