MENU SLUIT
23.08.2016

De zoon van Jim Croce

Op 1 september staat de beroemde Amerikaanse zanger, pianist en songwriter AJ Croce in Luxor Live. Deze zeer veelzijdige en eigenzinnige muzikant speelde over de hele wereld met grootheden als Ray Charles, BB King, Ben Harper en Willie Nelson. En het talent heeft AJ niet van een vreemde, want hij is de zoon van beroemde Amerikaanse folkzanger Jim Croce.

Toch heeft AJ zijn vader nauwelijks gekend, want Jim Croce kwam in 1973 om leven bij een vliegtuigcrash toen AJ net twee jaar oud was. Een tragisch moment dat zijn leven heeft getekend. Maar AJ Croce kwam na een moeilijke jeugd, hij raakte door ziekte ook nog eens blind aan één oog, er door de muziek weer bovenop. Hij leerde zichzelf piano spelen en begon op zijn 18e een succesvolle solocarriere die tot op de dag van vandaag voortduurt.

AJ heeft de muzikale genen van zijn vader , want Jim Croce was eind jaren zestig, begin jaren zeventig een muzikale grootheid in Amerika. Hij scoorde grote hits zoals Bad, Bad Leroy Brown en Time in a Bottle. In het clipje van Time in a Bottle zie je vader Jim spelen met de kleine AJ, aangrijpend als je weet dat Jim kort daarna op tragische wijze om het leven kwam.

AJ groeide dus grotendeels op zonder zijn beroemde vader. Maar de invloed van Jim Croce is er wel degelijk. Niet alleen omdat AJ net als zijn vader muzikant werd, maar ook omdat er duidelijke overeenkomsten zijn in stijl. “Zijn songs zijn vaak verhalend, net als die van mij. Hij hield van teksten waarin hij zijn emotie liet spreken, net als ik”, aldus AJ eerder in een interview. AJ luisterde in zijn jeugd naar de meeste uiteenlopende stijlen en groeide op met de platencollectie van zijn vader. En dat maakt AJ een songwriter met respect voor de rijke Amerikaanse muziektraditie.

De muziek van AJ Croce klinkt alsof Tom Waits, Ray Charles en Dr. John zich verdringen op een barkruk in een doorrookte nachtclub. Zijn stem is gruizig en doorleefd en zijn pianospel is virtuoos. Hij combineert jazz-akkoorden moeiteloos met rauwe blues en weet altijd een intieme sfeer te creëren tijdens zijn optredens. Kortom: AJ Croce is een rasartiest die je absoluut moet zien!

BESTEL TICKETS

Is dit alles?